Радиолюбителството е не само хоби, в него има и спортно-състезателна

...
Радиолюбителството е не само хоби, в него има и спортно-състезателна
Коментари Харесай

Виктор Ценков: Радиолюбителите могат да окажат ценна помощ по време на кризи и природни бедствия

Радиолюбителството е освен занимание, в него има и спортно-състезателна активност. Българската федерация на радиолюбителите е лицензирана като спортна федерация. Това сподели ръководителят на Българската федерация на радиолюбителите Виктор Ценков в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.

На 5 юни 1926 година е учредено Сдружение " Български радиоклуб “, който събира фенове на радиото. Това е единствено една година след основаването на Международната радиолюбителска организация IARU, описа той. Първата радиовръзка е осъществена през 1938 година от Иван Джаков, който излъчва първото радиолюбителско повикване от територията на България.

Радиолюбителството има четири съществени посоки, изясни Ценков: късовълнова активност, която е работата на честотите до 30 мегахерца къси вълни; ултракъсова активност, която е от 30 мегахерца нагоре; скоростна телеграфия, която е тип спорт, и радиозасичане, което сплотява умения за разкриване на радиопредаватели, чрез потреблението на инсталация.

По време на рецесия и естествени бедствия радиолюбителите постоянно се употребяват като средство за връзка при незабавни случаи, когато е разрушена инфраструктурата на кабелни и мобилни оператори. В Българската федерация на радиолюбителите има и направление по бедствия и повреди. " Свързванията могат да станат с радиостанциите на ултракъси талази, с директна връзка, която е на няколко километра, само че за по-добра връзка се конфигурират мобилни ретранслатори. Ние сме изключително гъвкави и може при потребност да се изнесе работното място с една радиостанция и една късовълнова система да се доближи до всяка една точка на света “, изясни Ценков.

Той уточни, че началото на това направление в радиолюбителството – за оказване на помощ при бедствия и повреди, особено в Турция е положено точно от българските радиолюбители. По време земетресението в Измир през 1999 година е изпратен специфичен екип от радиолюбители от Кърджали за оказване на помощ в засегнатите региони. " Тогава турците видяха защо може да се употребява радиолюбителството, започнаха да го развиват и сега турските радиолюбители са сносно екипирани и реагират по време на бедствия и повреди “, разясни Ценков.

Федерацията организира безвъзмездни курсове за радиолюбители взаимно с Комисията за контролиране на известията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР