Радиоизлъчвания, произхождащи от около 12 светлинни години извън нашата слънчева

...
Радиоизлъчвания, произхождащи от около 12 светлинни години извън нашата слънчева
Коментари Харесай

Разбиване на магнитния код: Далечни радиосигнали разкриват скритата сила на екзопланети, подобни на Земята

Радиоизлъчвания, произхождащи от към 12 светлинни години отвън нашата слънчева система, разкриват вероятни магнитни взаимоотношения сред звездата YZ Ceti и намиращата се в нейната близка орбита, скалиста планета.

Изследователите са разкрили радиоизлъчвания от звездата YZ Ceti, което допуска съществуването на магнитно поле върху нейната скалиста екзопланета с размерите на Земята, YZ Ceti b. Използвайки (радиоастрономическа обсерватория с дължина на вълната от сантиметър), Себастиян Пинеда и Джаки Виладсен следят повтарящи се радиосигнали, като теоретизират, че те се генерират от магнитни взаимоотношения сред звездата и планетата в орбита.

Това проучване предлага обещаващ способ за идентифициране на магнитни полета на други екзопланети, сходни на Земята, които са от решаващо значение за задържането на атмосферата и поддържането на живота.

Магнитното поле на Земята прави повече от това да държи стрелките на компаса на ориентирани в една и съща посока. То също по този начин оказва помощ да се резервира частицата животоподдържаща атмосфера на Земята, като отклонява високоенергийни частици и плазма, постоянно изстрелвани от слънцето.

 Разбиване на магнитния код: Далечни радиосигнали разкриват скритата мощ на екзопланети, сходни на Земята Концептуално показване на взаимоотношенията сред екзопланета и нейната звезда. Плазмата, предавана от звездата, се отклонява от магнитното поле на екзопланетата. Това взаимоотношение смущава магнитното поле на звездата и генерира полярни сияния върху звездата и радиовълните. Кредит: Алис Китърман/Национална научна фондация

Изследователите към този момент са разпознали бъдеща планета с размерите на Земята в друга слънчева система като главен претендент за съществуване на магнитно поле – YZ Ceti b, скалиста планета, обикаляща към звезда на към 12 светлинни години от Земята.

Изследователите Себастиан Пинеда и Джаки Виладсен следят повтарящ се радиосигнал, предаван от звездата YZ Ceti, употребявайки радиотелескоп, ръководен от Националната радиоастрономическа обсерватория (NRAO) на Националната научна фондация на Съединени американски щати (). Изследванията на двамата учени за схващане на взаимоотношенията на магнитното поле сред далечни звезди и орбитиращите им планети се поддържат от NSF. Изследването им е оповестено на 3 април 2023 година в списанието.

„ Търсенето на евентуално обитаеми или носещи живот светове в други слънчеви системи зависи частично от опцията да се дефинира дали скалисти екзопланети, сходни на Земята, фактически имат магнитни полета “, споделя Джо Пеше от NSF, програмен шеф на Националната радиоастрономическа обсерватория. „ Това проучване демонстрира освен, че тази съответна скалиста екзопланета евентуално има магнитно поле, само че дава обещаващ способ за намиране на повече такива. “

Магнитното поле на планетата може да попречи на атмосферата на тази планета да бъде износена с течение на времето от частици, изхвърлени от нейната звезда, изяснява Пинеда, астрофизик от Университета на Колорадо. „ Дали една планета оцелява с атмосфера или не може да зависи от това дали планетата има мощно магнитно поле или не. “

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР