Радио Видин Комисията за защита от дискриминация (КЗД) осъди детската градина

...
Радио Видин
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) осъди детската градина
Коментари Харесай

Осъдиха детска градина за дискриминация над ромче

 Радио Видин Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) осъди детската градина " Желязко Попниколов " в гр. Видин, директорката на детското заведение Васка Здравкова и учителките Биляна Борисова и Румяна Евгениева за това, че са направили дискриминация над приемно дете, ученик на детското заведение. На всеки от педагозите е наложена парична санкция от 250 лв. и им е обещано наложително наставление да не позволяват дискриминация, под каквато и да е форма, оповестиха от Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ), която е измежду основателите на сигнала до КЗД.

Две години бяха нужни на Комисията за отбрана от дискриминация да се произнесе по сигнала на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), иницииран от приемната майка Ванина Бойчева и Националната асоциация за приемна грижа.

Учителките упрекват детето в " недопустимо държание "

В сигнала си до институциите приемната майка на Симеон, който понастоящем е осиновен, се оплаква, че тя и детето дълго време са подложени на напън от страна на учителките Биляна Борисова и Румяна Евгениева за това то да се реалокира отвън детската градина. Според Бойчева, негласната причина е, че детето е ромче и не е уместно за тази " елитна детска градина ". По думите на приемната майка, педагозите постоянно и жестоко са коментирали " недопустимо " държание на детето.

Оплакванията от Симеон са за това, че момчето " желае да прегръща и да целува децата, гони се с децата, пречи на работния развой, не може да създава нещата като останалите деца, излиза самичък от стаята, оскубал момиченце, блъснал момченце, изискал в допълнение храна, не желае да спи след обяд ".

Педагозите предлагат на приемната майка да запише детето си в независима форма на образование с претекстовете, че то има потребност от спомагателна поддръжка в домашна среда, като учителите стимулират това си решение с протокол от самостоятелна оценка на детето.

Отказват да честват рождения му ден, тъй като детето е " невероятно "

Приемната майка Ванина Бойчева отхвърля тази форма на образование, както и да реалокира приемното си дете в друго образователно заведение. По думите на Бойчева, неприятното отношение на едната учителка – Борисова, взема връх сега, когато приемната майка отива при нея, с цел да се договорят за празнуване на петия рождения ден на детето с останалите децата.

Когато приемната майка се пробва да изясни, че това е първият рожден ден на детето отвън детския дом, че за пръв път ще има торта, за първи път ще почерпи с бонбони и това за него ще е освен празник, само че и с обучителна цел – учителката декларира на висок глас, че детето денем е " било невероятно " и децата не желаят да честват рождения му ден. Това, несъмнено, не е правилно, тъй като приемната майка има наблюдаване, че на самото празненство, което е извършено макар нежеланието на учителите, децата се забавляват, поздравяват и прегръщат момчето, радват се дружно.

Родителски тормоз против приемната майка

Следва родителска среща, с присъединяване на приемната майка и координаторката на НАПГ във Видин Цветелина Милославова, която минава като самобитен " линч ". Директорката на детската градина споделя пред родителите, че детето може да е доста положително, само че не се знае произхода му, както и какъв е " генетичният материал ". Бойчева споделя още, че след родителската среща стартира тормоз от родителите на останалите деца над нея.

На няколко срещи родители споделят, че не желаят децата им да учат с приемното дете, дават и изявленията пред медии в символ на митинг. Случват се и телефонни нападки против приемната майка, с съответни закани и обвинявания.

След тъжба до НАПГ и ДАЗД, следва инспекция, с детето стартират да работят експерти от Комплекса за обществени услуги, а в това време приемната майка реалокира Симеон в друга детска градина.

КЗД: Най-добрата форма на образование е измежду други деца

Комисията за отбрана от дискриминация показва още, че с държанието и отношението си личният състав на детската градина е съдействал за отключването на прочувствени премеждия и душевен тормоз на деца в приемни фамилии от Видин.

Налице е и хипотезата за директна дискриминация – слагането на дете от ромски генезис, настанено в приемно семейство, в по-неблагоприятно състояние от останалите деца в групата. Комисията намира също по този начин, че заради безучастие на директорката и учителките в детската градина, правото на обучение на Симеон е нарушено. " Процесният случай, съгласно състава (на КЗД), несъмнено дават индикации, че детето е жертва на нечовешко и унизително отношение, за което съществува заплаха от увреждането на неговото психологично и обществено развиване и за което съществува риск от отпадане от учебно заведение. ", се споделя още в решението на КЗД.

Комисията за отбрана от дискриминация разяснява в мнението си, че за едно малолетно дете, без значение от това към кой етнос принадлежи и дали се отглежда от биологичните си родители, от приемни такива, или се поставят грижи за него в профилирана институция, най-хубавата форма за образование е в среда с други негови връстници, а не в независима форма на образование.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР