Радев е първият президент от началото на прехода, който не

...
Радев е първият президент от началото на прехода, който не
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Радев е човек, който винаги иска да кара в “обратното движение”, неспазвайки утвърдените правила на демокрацията

Радев е първият президент от началото на прехода, който не може да си откри мястото. Той минира опцията да се води работлив спор на всички бъдещи консултативни препоръки. Когато му е било комфортно, е бил с Българска социалистическа партия, само че понастоящем от ден на ден се разграничава от столетницата. Това съобщи заместник-председателят на ГЕРБ и водач на ПГ на партията Цветан Цветанов в изявление за в. "24 часа ".

Вижте още какво сподели той:

- Г-н Цветанов, президентът Радев към този момент непосредствено разгласи, че предварителни избори ще има и че въпросът не е дали, а по кое време.

- Радев е пореден единствено в едно - към този момент не приказва, а основава ядрото на своята бъдеща партия, освен това на комфортно за него място - в самото президентство. Защото политическите му упоритости за бъдещето от дълго време надвишават заложените му от конституцията отговорности като президент. След като минимизира ролята на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), в този момент се насочва към нова формула - този път, правейки кръг от съидейници за реализиране на политическите си цели. Подобен обсег на партийно строителство не сме виждали в нито един състав на президентската институция от началото на прехода у нас.

Само че КСНС включва политици от целия политически набор, с които Радев мъчно намира общ език. Защото има комплекс за политическа неплатежоспособност. Затова търси друга формула, с която да задоволи устрема си към доминация. Иска да е наставник на цялото политическо съсловие у нас, само че това не може да не сътвори огромни проблеми, в случай че приказваме за общественик, който по конституция би трябвало да бъде обединител на нацията.

- Как тълкувате новия политически индивид, на който президентът призна в задатък в понеделник, че дава поддръжка - основава нова партия или ще играе взаимно с Българска социалистическа партия?

- Още преди година и половина споделих, че този нов индивид ще се окаже проблем не на ГЕРБ, а на Българска социалистическа партия.

- И за какво? Защото ще им вземе гласоподаватели отляво?

- Защото Радев се освобождава от всички, които не му трябват, и се разграничава от всички, които под една или друга форма са му дали своят вот доверие да бъде политик. Нека да си напомним по какъв начин елегантно в профил Елена Йончева. Направи го, откакто завърши работата към президентската акция, част от която беше тя, като връзката сред него и управлението на Българска социалистическа партия. Виждате, че с всеки минал ден с дейностите си той стартира да се разграничава от Българска социалистическа партия, само че в същото време там, където се допълват, доста мъдро продължава да си партнира с Българска социалистическа партия - по доста тематики, свързани с капиталовите разноски за модернизацията на Българската войска (БА).

За Елена Йончева желая да кажа следното - Българска социалистическа партия съумя доста ловко да я употребява и да я използва. В момента тя не би трябвало да търси виновност в ГЕРБ, а в своя водач Корнелия Нинова, която я караше да прави всичко, което правеше. Това изяснява гузността на Българска социалистическа партия - там всички са мобилизирани да работят за тотална отбрана на Йончева. Такива хора като нея - употребявани от Българска социалистическа партия, а в тази партия имат навика след това да ги вършат герои. В това отношение има доста образци.

- Как тълкувате обстоятелството, че президентът към този момент желае по-големи пълномощия за президента? Че желае нов мандат, откакто направи партия ли?

- Досега е имало много президенти, които са имали опцията да изпълнят със наличие президентската институция. Радев може би живее в различен свят, в който поддържа връзка само с нападателен звук, умишлено търси дискредитиране на българските институции. Оказа се човек, който постоянно желае да кара в “обратното движение”, неспазвайки одобрените правила на демокрацията.

- Понеже споменахме госпожа Йончева, от която съгласно вас президентът елегантно се е отървал, желая да припомня, че при доклада си той я отбрани. Каза, че е притискана като неуместен публицист.

- Нека създадем едно конкретизиране. До 2012 година летецът Радев имаше професионална позиция по бъдещата рационализация и капиталовия разход, който трябваше да направи страната. Тогава ставаше дума за F-16. Когато обаче Радев стана президент, към този момент стартира да взе участие във вземането на политически решения и в политическия спор.

Елена Йончева беше проверяващ публицист досега, в който стана част от президентската институция, а в този момент към този момент е и част от парламентарната група на Българска социалистическа партия. Тя към този момент е политикът Йончева и това, че някой желае да я брани, демонстрира единствено, че се цели подстрекателство, че българските институции не са в положение да създадат обективно и задълбочено следствие по нейния проблем.

Питам - за какво тогава Йончева даде непринудено своя имунитет? Когато го правиш, ти си отправяш обръщение, че си склонен с цялостното следствие, което би трябвало да направи прокуратурата, и заявяваш, че ще му съдействаш. Много депутати от разнообразни политически сили са се отказвали непринудено от имунитета си. Известно е, че в случай че не го направиш непринудено, се минава към спор в пленарната зала и тогава решението се взема от Народното събрание. Смятам, че в този случай с Йончева се наслагва още веднъж напрежение и се търси опълчване, станало към този момент знаково за президента Радев.

Той сякаш е изпаднал в безтегловност и даже към този момент няма сетива, че би трябвало да е обединител на нацията. Президентът и президентската институция имат доста по-различни компетентности от нормалното политическо говорене, на моменти - и от съзнателното опълчване. Президентът евентуално не знае, че позицията му допуска да води политически разговор с всички, че би трябвало да води КСНС, който да е в положение фактически да преодолява разликите, които са налице в обособените партии.

Не виждам Радев да се стреми, както това е правел всеки президент преди него, да реализира единна позиция, с цел да извършват уговорките си и политическите партии, и българските институции. Напомням за съвещанието на КСНС, на което персонално президентът, както и всички представители на партиите, включително и Българска социалистическа партия, дадохме подтик за по-бързото осъществяване на процедурите, свързани с модернизацията на БА.

Нека да си напомним и по какъв начин мина гласуването през юли 2018 година, когато всички политически сили, като се изключи “Воля”, поддържаха процедурите в Министерския съвет, респективно в работните групи. А когато пристигна в Народното събрание решението на експертните групи, виждате какъв брой доста се политизира всичко това.

- Докато сме на тематиката избор на военен аероплан, запитвам дали има заплаха някой да се е засегнал - Швеция или друга страна? Според президента Радев с цялата процедура сме накърнили и Съединени американски щати, и европейските си сътрудници.

- Ако сме били в непрозрачна процедура, това е било поради решението, взето от служебния кабинет. И за всички е ясно това, в това число за нашите евро-атлантически сътрудници. С анкетната комисия, която направихме в Народното събрание, успяхме фактически да възстановим прозрачността и да дадем късмет на всяка от страните, участваща в процедурата за рационализация на БА и избор на нов военен аероплан. Ние осигурихме условия на работната група да свърши експертната си работа и процедурата да е фактически транспарантна. Когато към този момент имахме решението на експертната група и решението на Министерски съвет, предложихме на Народното събрание пускане на процедура за контракт със Съединени американски щати, който да бъде импортиран за ратификация от българския парламент. Тогава Радев и неговата администрация започнаха същинска акция с остри изявления и демонстрираха единствено едно - че представителите на президентската институция под една или друга форма имат зависимости по този въпрос. Вижда се очевидното припокриване на говоренето им с политически задължения, които са поемани от тях, както и с политическата позиция, която заема към сегашния миг Българска социалистическа партия. Надявам се зависимостите сред Българска социалистическа партия и президентската институция да са единствено тези - отнасящи се до непрозрачността на процедурата, извършена от служебния кабинет на Радев.

- След тези реплики, които си разменихте през медиите през последните месеци, по какъв начин ще поддържате връзка оттук нататък, в това число когато той насрочи съвещание на КСНС?

- Неслучайно при започване на изявлението споделих, че не виждам по какъв начин би могъл да бъде извършен един логичен и изчерпателен КСНС, в който да се дебатират настоящи въпроси, които би трябвало да се вземат решение от държавното ръководство и институциите. Точно по тази причина считам, че Радев мина границата и сподели, че за него има единствено един вероятен вид - да взе участие в провокирането на политическа рецесия, която да докара до длъжностен кабинет. Което си е пряк апел точно от него да загърбим естествените демократични практики у нас.

- Това, че президентът основава Съвет за стратегическо развиване на България със секторни експерти, отново ли тълкувате като опит да покаже по-добро ръководство, като контрапункт на настоящето? Това съгласно Радев е решението при съществуването на стопански застой и институционален блокаж.

- Това значи единствено едно - той минимизира ролята на КСНС и си основава политически комфорт и условия да реализира политическите си цели в среда от съидейници. Това е единствено и само упоритост за партийно строителство, което по никакъв метод не приляга на президентската институция. Напомням единствено, че в България има 136 настоящи партии съгласно регистрациите в Софийски градски съд, т.е. човек има избор по какъв начин и от кого да бъде показан.

- На конгреса през уикенда Нинова формулира задачата - победа на евровота, с цел да бъдете свалени предварително и от ръководството на България. Какво е за вас победа - ГЕРБ да има с 1 народен представител повече от Българска социалистическа партия или ще броите сумарно вашите плюс резултата на “Обединени патриоти” против Българска социалистическа партия плюс Движение за права и свободи? Как си вършиме сметката в ГЕРБ?

- ГЕРБ има една-единствена цел - би трябвало да реализираме резултат, не по-нисък от досегашните ни и да имаме най-малко 6-има евродепутати. Имаме упоритостите при добра готовност и висока изборна интензивност да реализираме и повече, само че не по-малко от 6-има. Поведението на Българска социалистическа партия и посвещаването на съвсем целия им конгрес на ГЕРБ сочат едно - те сега приготвят нещо сходно на аферата “Костинброд”. Затова е и непрекъснатият рефрен на Нинова за почтени избори. Така тя желае да се презастрахова авансово, нищо повече.

- Твърдите го?

- Да, Българска социалистическа партия готви “Костинброд 2”, тъй като за тях няма друга формула, с която да реализират някакъв избирателен триумф. Те са наясно, че единственият им късмет е да създадат нещо сходно. Да си напомним сигнала, импортиран през 2013 година от Мая Манолова. Помните, че в деня за размисъл и в самия ден на вота главната тематика се оказа тази за държавен прелом, готвен сякаш от ГЕРБ. Това се внушаваше. Да си напомним и това, че реакцията на Българска социалистическа партия докара до това да се освободят експертите от държавното ръководство. Нещо сходно готвят и в този момент. Наблюдавам доста деликатно уеб страниците, които са про-БСП и са проводници на проруската пропаганда. И виждам техните послания и позициите им анти-Европа, анти-НАТО, анти-САЩ. Всъщност те желаят под една или друга форма да ни отдалечат от най-важното ни достижение - мощното ни наличие в Европейски Съюз и в НАТО и атлантическото ни партньорство със стратегическия ни сътрудник Съединени американски щати. Платформата на Българска социалистическа партия от ден на ден се отдалечава от тази на европейските социалисти единствено и единствено с цел да акумулира национал-популисткия избор.

- А резултатът на “Обединени патриоти” значим ли е за ГЕРБ? Сидеров заподозря, че вбивате клинове в дребната коалиция, с цел да си присвоите остатъка за седми евродепутат, в случай че те не влязат в Екологичен потенциал?

- Смятам, че “Обединени патриоти” ще намерят пресечните точки на разговора между тях и по този начин ще запазят възможностите си да бъдат мощен политически индивид.

- А в случай че не ги намерят и се явят с две листи, съдбовно ли ще е за управническата коалиция?

- Това несъмнено ще даде учредения за разнообразни тълкования. За нас е значимо да имаме мощно парламентарно болшинство и да изпълняваме уговорките си от съдружното ръководство написани в 4-годишната управническа стратегия. Защото сега аз съм безапелационен, че нямаме безусловно никакви разлики, които да препятстват работата по общата ни стратегия. Естествено е аз да желая “Обединени патриоти” да имат своето почтено общо посланичество в Екологичен потенциал и да намерят най-хубавото решение, което да сплоти и трите партии в тяхната коалиция. Но това е въпрос на тяхно политическо решение.

- Оставяте без коментар съмненията на Сидеров, че се пробвате да вземете от техния резултат...

- Уважавам всеки водач на партия в дребната коалиция и не бих си разрешил да разясня първо през медиите негови изявления.

- В сряда (утре - б.а.) ще излезе авансово огласено следствие на Елена Йончева против министър и зам.-министър от ГЕРБ.

- Това е нещо като защитна теза на Йончева против нейното обвиняване. Смятам, че тя би трябвало да даде отговор на вложителите в КТБ за какво под една или друга форма се е възползвала от техните спестявания. Тук давам за образец Вежди Рашидов, който е икономисал пари и ги е поставил в една българска банка. И в никакъв случай не е предполагал, че някой може да харчи от неговите пари по този метод. Но желая да припомня, че всеки е почтен до изговаряне на трета инстанция на българския съд. Призовавам всички политици към това да имаме достолепието да понесем всичко, обвързвано с едно следствие. За предпочитане е въпреки всичко отбраната да тече в правосъдна зала, а не в медиите.

- Какво ще кажете за обвиняването на Българска социалистическа партия, че ГЕРБ и прокуратурата работят в синхрон, което значи, че държавното обвиняване извършва политическа поръчка?

- Абсурдно обвиняване. Нека Българска социалистическа партия си опреснят паметта, като си спомнят какво направиха през 2013 година, когато внесоха неизвестен сигнал против мен - учреден на операции, внушения и клюки. Човек просто би трябвало да бъде мощен и да не изпада в никакъв случай в положението, в което в този момент изпаднаха и Българска социалистическа партия, и Елена Йончева. Това е нервност, а не естествена реакция на наранени хора. Искам отново да напомня, че Елена Йончева непринудено се отхвърли от имунитета си, с цел да бъде разследвана. Но това в Българска социалистическа партия не е мотив за упрек, а пряк път към популярност и напредък. Просто подобен е техният метод.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР