Работодателите ще оспорят пред Европейската комисия и в Международната организация

...
Работодателите ще оспорят пред Европейската комисия и в Международната организация
Коментари Харесай

Новата минимална работна заплата: Бизнесът ще оспорва решението пред Европейската комисия


Работодателите ще оспорят пред Европейската комисия и в Международната организация на труда, решението на Народното събрание минималната заплата да бъде 50% от междинната.

Синдикатите п поддържат концепцията и предвиждат най-ниско заплащане сред 900 и 1000 лв. следващата година.



Като чиновник в озеленяването Йорданка Петрова чака увеличението- сегашните 780 лв. едвам й стигат за най-необходимото:

„ Битовите сметки и в случай че остане нещо, към този момент оцеляваме до идната дата, до идващия месец “, споделя тя.

Според синдикатите влизането в действие на по-високата минимална заплата от следващата година ощетява работещите, които я получават:

„ Няма никакво подозрение, че обедняването ще продължи. Именно по тази причина настоявахме това нарастване на влезе в действие от средата на годината с упования нов бюджет, от предстоящото ново държавно управление “, разяснява икономистът Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “.



А работодателите оповестиха, че нарастването е в прорез с европейски регламенти, съгласно които би трябвало да има стопански и обществени критерии, въз основа на които да бъде несъмнено.

Според бизнеса, част от компаниите, които заплащат минимални заплати, ще бъдат принудени да усилят цените на стоките и услугите си, тъй като няма да има по какъв начин да посрещнат новия разход.

„ Там, където са съсредоточени огромна част от работещите нискоквалифициран труд, нашето виждане е, че може да има и редуциране и прекосяване в сив бранш “, уточни Мария Минчева от БСК. Последните данни регистрират инфлация от близо 17%.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР