Работодателите продължават да твърдят, че поемането на първите дни от

...
Работодателите продължават да твърдят, че поемането на първите дни от
Коментари Харесай

Работодателите напускат Тристранката, отказват да изплащат болнични

Работодателите не престават да настояват, че поемането на първите дни от болничните от бизнеса е непостижим спомагателен ангажимент за тях. И стачкуват против отхвърли на ръководещите от решението първият ден от болничните да не се изплаща. Заради това те напущат Тристранния съвет. И настояват, че липсва " съответно решение на казуса с подправените болнични ". Асоциацията на индустриалния капитал в България разгласи публично поддръжката си към работодателите и решението им да излязат от Тристранката.
" АИКБ изрично не приема продължаването на мярката предприятията да заплащат първите три дни болнични. Чрез този вменен спомагателен ангажимент те биват облагани тройно - посредством осигуровките, които внасят, посредством компенсации за първите три дни от краткотрайната неработоспособност, които изплащат и посредством изплащането на спомагателни хонорари за заместващи служащи ", е позицията на бизнеса.
Идеята първият ден от болничтите да не се изплаща, бе на работодателите, само че бе огласен като решение на ръководещата коалиция преди две седмици. Синдикатите и обществото реагираха остро и оповестиха, че са подготвени на митинги. Намеси се министър председателят Бойко Борисов и обаче мярката да не се вкарва, към този момент. Покани всички обществени сътрудници на диалози, а от ГЕРБ започнаха да оферират други разновидности против казуса с подправените болнични. Синдикатите обаче са безапелационни, че няма да разрешат лишаване на права от служащите. Работодателите пък не одобряват различен вид и упорстват на своето.
От Българска социалистическа партия и от Движение за права и свободи изрично не одобриха концепцията първият ден от болничните да не се заплаща. Социалистите приканиха хората на митинги и оповестиха, че ще ги поддържат.
От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха концепцията за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не би трябвало те да се натоварват с нито един ден болнични.
От КТ " Подкрепа " показаха подготвеност да изоставен НСТС и да провеждат всеобщ народен работен митинг. Учителите също заплашиха с народен митинг и затваряне на учебни заведения, в случай че дебатът не бъде спрян.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР