Работодателите да заявят обучение за лицата от неравностойните групи на

...
Работодателите да заявят обучение за лицата от неравностойните групи на
Коментари Харесай

Предлагат нови мерки за безработни

Работодателите да заявят образование за лицата от неравностойните групи на пазара на труда (на цялостно или ненапълно работно време), които ще наемат, както и да обезпечат наставник, който да подкрепя да придобият/възстановят трудови привички и да се приспособяват към трудовия развой, планува нова мярка за поощряване заетостта.
Тя е включена в промени в Закона за поощряване на заетостта, качени за публично разискване.
„ Групи в неравностойно състояние “ са безработни с по-ниска конкурентоспособност на пазара на труда, в които се включват: безработни младежи до 29-годишна възраст (включително); дълготрайно безработни лица; безработни лица с трайни увреждания; родители (осиновители) с деца до 4-годишна възраст; изтърпели наказване отнемане от свобода; безработни над 55-годишна възраст; хора с главно или по-ниско обучение, или без професионална подготовка.
Друга смяна планува да се разшири обсегът на безработните, които могат да бъдат наемани на „ зелени работни места “.
Ускореното развиване на зеления преход постанова да се обезпечи достъп до „ зелени работни места “ на всички безработни, а освен на тези с дълготрайност на регистрацията над 6 месеца, написа в претекстовете към плана.

В същото време анулацията на неефикасните ограничения ще даде опция за по-ефективно обмисляне, разпределение и потребление на средствата от държавния бюджет, предоставени за дейна политика на пазара на труда.
Предлага се смяна на глобата за хората, чието присъединяване в субсидирана претовареност е прекъснато с дисциплинарно уволняване.
Вместо възбрана за регистрация в бюрото по труда се предлага глобата да е възбрана за присъединяване в претовареност или образование, финансирано от страната.

По този метод тези хора няма да бъдат изключени от търсещите работа лица, ще могат да употребяват услуги за претовареност, което ще е предварителна защита за прекосяване в групата на стопански неактивните, както и за присъединяване в недекларирана претовареност.

В допълнение се планува безработните, почнали работа на субсидирани работни места, да останат регистрирани като търсещи работа.

По този метод ще продължат да употребяват услуги за претовареност, което покачва шансът им за намиране на непрекъсната работа.
Предвижда се да се понижи глобата от 6 на 3 месеца за изключването от регистъра на безработните лица с прекъсната предишна регистрация.
Според претекстовете 6-месечен интервал е безпричинно тежка глоба и води до загуба на правото на обезщетение и до преустановяване на достъпа до услуги, което доста отдалечава лицата от пазара на труда и след това затруднява активирането им.

Разширяват се опциите за търсещите работа да употребяват регламентираните посреднически услуги по ориентиране към подобаващи стратегии и ограничения за претовареност и образование, ориентиране към образование на възрастни и ориентиране към процедура за валидиране на професионални познания, умения и компетентности във всички дирекции „ Бюро по труда “ в страната, без значение от мястото на регистрация.

Отменя се условието към работодателите, кандидатстващи за дотации по ограничения за поощряване на заетостта, да наемат безработни лица на работни места за длъжности, по които през последните три месеца не са прекратявали трудово правно отношение с служащи и чиновници.

Предлагат се промени по отношение на регистрацията на лицата, осъществяващи посредническа активност по наемане на работа, както и по регистрацията на предприятия, осигуряващи краткотрайна работа.

В законопроекта се планува удостоверенията за регистрация да се подписват от изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта, вместо от министъра на труда и обществената политика.

Регламентира се право за даване на парични средства за представително облекло на чиновниците на Агенцията по заетостта и териториалните ѝ поделения по трудово правно отношение, което ще сътвори равнопоставеност в изискванията на работа сред чиновници, полагащи идентичен труд.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР