Работодатели, членуващи в АИКБ и други бизнес организации, ще се

...
Работодатели, членуващи в АИКБ и други бизнес организации, ще се
Коментари Харесай

Какво се дава и какво му трябва на бизнеса в кризата

Работодатели, членуващи в АИКБ и други бизнес организации, ще се срещнат по-късно през днешния ден с новия министър на стопанската система Лъчезар Борисов по отношение на новия избавителен проект, който държавното управление разгласи през вчерашния ден.

Близо 2 милиарда лв. ще насочи страната за превъзмогване на рецесията с COVID-19. Средствата са разпределени в два пакета - единият обществен, а другият - стопански.  

Само за обществени разноски ще се изразходват 732 милиона лв., а в поддръжка на стопанската система - над 430 милиона лв.. Не се планува взимане на заеми.

За справяне с рецесията всеки пенсионер ще получи по 50 лв. спомагателна добавка през идващите три месеца.

По 1000 лв. месечно ще продължи да се заплаща на медицинските експерти на първа линия до края на годината. Отделно от това всички борещи се с вируса - както от здравното ведомство, по този начин и от общественото и вътрешното министерство, ще получат 30-процентно нарастване на заплатите от 1 август.

За поощряване на вложенията ще се провиснал в допълнение 9,5 милиона лв.. От 20% на 9% ще се понижи Данък добавена стойност и за туроператорите за инцидентните транспорти. Очаква се налогът за търговия на вино и бира да стане също 9%

„ Работодателските организации имат потребност от доразработване и прецизиране на ограниченията на държавното управление. Там казусът не е в парите, а в административния потенциал да стигнат бързо до хората “, изясни пред бТВ ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Ще бъдат сложени и редица други въпроси, които не са свързани с предоставяне на пари.

„ Разплащането с бизнеса е значима антикризисна мярка. В такава обстановка би трябвало да се влее ликвидност, а не да се издърпа ликвидност от стопанската система. Това беше едно от първите ни оферти, които направихме още от март месец. Сега се взеха ограничения да се разплати държавното управление “, изясни още Велев.

„ Подкрепата на заетостта е най-важната мярка за бизнеса. Най-ценният капитал на всяка компания са хората. В момента имаме дизайн на мярката „ 60:40 “ до края на септември. Ако през септември не знаем какъв е дизайнът от 1 октомври, е допустимо още веднъж да се пристъпи към съкращения. Затова нашият зов е да се създаде трайно антикризисно законодателство, а не да се написа на три месеца на коляно “, на мнение е той.

Според него оповестените ограничения са положителни, само че би трябвало да се държи сметка за средносрочната вероятност, защото другата година ще е по-тежка като справяне с недостига в бюджета.

„ Дори и малко закъснели, тези ограничения са верни и скъпи. Към тях би трябвало да прибавим час по-скоро нов пакет от това, което идва от Европейски Съюз “, разяснява президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР