Работниците във ВМЗ-Сопот излизат на протест, след като министърът на

...
Работниците във ВМЗ-Сопот излизат на протест, след като министърът на
Коментари Харесай

Работниците от ВМЗ-Сопот излизат на протест

Работниците във ВМЗ-Сопот излизат на митинг, откакто министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова не откликна на поканата на двата синдиката в завода за среща, на която да беседват кое наложи неочакваната промяна на управлението на ВМЗ.



Днес централният вход на ВМЗ-Сопот осъмна с плакати, а служащите в предприятието още веднъж са подготвени на митинги. Представителите на двата синдиката на КНСБ и на " Подкрепа " чакаха министър Нинова да откликне на поканата до края на вчерашния ден да се срещнат и да обсъдят по какъв начин ще бъдат обезпечени стабилността и бъдещето на завода, както и приходите на всеки един служащ, в случай че има ново ръководство на завода. Това обаче не се случи и в 12.15 служащите ще излязат на митинг.

Елена Петрова, ръководител на Секретен сътрудник " КНСБ " към ВМЗ-Сопот съобщи за Българска национална телевизия, че желаят нарастване на заплатите, тъй като равнището на заплати в завода е доста ниско. Искат Нинова да изясни претекстовете за уволнението на борда на шефовете и да подсигурява завишаването на заплатите.

Димитър Атанасов, ръководител на Секретен сътрудник " Подкрепа " към ВМЗ-Сопот сподели, че изтъкнатите претекстове за промяна на управлението, са били прекомерни. Не желая да разясня нищо друго, само че хората се смеят на това. Г-жа Нинова е тотално подведена. Надявам се да пристигна, да седнем, да си изясним нещата, другояче другото е пагубно, сподели Атанасов. По думите му се пробват да скарат двата синдиката.

Кметът на Община Сопот Деян Дойнов поддържа митинга. Смята, че е нелогично това, което се подхваща от страна на страната - политическо предопределение на няколко души. Един от тях е взел участие в разпродаването на обществена благосъстоятелност на община Сопот преди 8 години, сподели той.

Корнелия Нинова съобщи по-рано, че ще беседва със синдикатите във ВМЗ-Сопот в идващите дни.

Партийна персона в борда няма. Заводът си работи, продължава да работи. Не единствено че ще има заплати, само че ще бъдат увеличени в най-кратко време. Ще подпишем нов КТД с увеличение на възнаграждението на служащите. Така че те могат да бъдат спокойни, увери Нинова.

Отчетът на завода, показан в ДКК за първото тримесечие на тази година, е за загуба от близо 1.3 млн, при довеждане докрай предходната година на облага 3.5 млн, добави тя. По думите ѝ пета година по ред управлението не си заплаща дивидента на страната. Изчисли, че са натрупали 54 млн, които дължат на държавната хазна. Каза още, че зад тила на министерството са почнали да разпродават парцели на завода.

Тук сме, с цел да стабилизираме държавните фабрики, а не да ги разпродаваме и разпарчатосваме, сподели Нинова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР