Работниците в една от държавите в Азия с най-много работни

...
Работниците в една от държавите в Азия с най-много работни
Коментари Харесай

Южна Корея намали нечовешки дългата 68-часова работна седмица

Работниците в една от страните в Азия с най-вече работни часове отчасти ще си отдъхнат . Парламентът на Южна Корея прокара законопроект за понижаване на работната седмица в опит да се усъвършенства качеството на живот на хората, написа " Гардиън ".

С болшинство Народното събрание одобри проектозакон, който планува понижаване на работната седмица от 68 на 52 часа . Законопроектът влиза в действие от юли и ще се ползва първо в огромните компании, а след това и в дребните компании.

Промените са част от предизборно заричане на президента Мун Дже-ин, който тази година подсигури 16% нарастване на минималната заплата.

Въпреки че бизнесът е срещу законопроекта, измененията се преглеждат като нужни за възстановяване на виталния стандарт, разкриване на нови работни места и увеличение на продуктивността. Също по този начин целят увеличение на раждаемостта.

Министърът по въпросите на фамилията и половото тъждество Чун Хун-бек дефинира работната седмица като " безчовечен дълга " и акцентира, че това е фактор за бързо застаряващото южнокорейско население.

Новата работна седмица в Южна Корея ще съставлява 40 часа и спомагателни 12 часа. На година ще коства на бизнеса към 11 милиарда $ за поддържане на същите равнища на произвеждане , съгласно проучване на Корейския институт за стопански проучвания.

Южнокорейците на възраст под 18 година ще могат да работят на седмица не повече от 35 часа спрямо 40 часа преди смяната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР