Работници от минния сектор започнаха протесното си шествие от площад

...
Работници от минния сектор започнаха протесното си шествие от площад
Коментари Харесай

Енергетици протестираха в София, зърнарите ги сменят следобед

Работници от минния бранш започнаха протесното си шествие от площад Александър Невски и ще завършат пред Министерски съвет.

Протестът е под надпис: „ За ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България “ и се провежда от синдикатите.

Хората желаят изясненост за бъдещето на енергийната политика и ограничението на нездравословните излъчвания в бранша, оповестява Българска национална телевизия. Те се тормозят за работните си места във въгледобивните региони на страната:
Стара Загора, Перник и Кюстендил.
Предишното Народно заседание взе решение за следващо предоговаряне на План за възобновяване и резистентност, което съгласно синдикатите не се случва.

Синдикатите настояват, че 40% понижаване на въглеродните излъчвания до 2026-а година, би довело до всеобщо затваряне на въглищни централи.

Те пресмятат, че 20 000 души ще бъдат наранени при съкращения, а други 80 000 души, заети в логистиката си,
също ще изгубят работните си места.
„ Не сме съгласни с тези териториални проекти и тяхното разискване, което мина през месец август, а в Стара Загора през септември, във тях има единствено палиативни неща, абстракции, пожелания и нищо ясно. Има финансови зависимости, има понижение на работна ръка, а няма къде да отидат хората, в случай че това се случи. Затова не сме съгласни, не ги одобряваме и протестираме, и желаеме да седнем на масата на договарянията с ръководещите “, сподели Валентин Вълчев, ръководител на миньорската федерация на КНСБ.

„ Териториалните проекти и проектите за обективен преход на Стара Загора са написани извънредно рестриктивно по отношение на комплекс Марица Изток, по отношение на работещите в комплекса, по отношение на целия район и на процедура няма никакво бъдеще за комплекса и за работещите в него “, съобщи Деян Дяков, ръководител на КНСБ в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 „.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР