Работникът и служителят не губят автоматично правото си на платен

...
Работникът и служителят не губят автоматично правото си на платен
Коментари Харесай

Правото на платен отпуск не се губи автоматично

Работникът и служителят не губят автоматизирано правото си на заплатен годишен отпуск, когато не са го поискали с писмена молба. Ако обаче умишлено не са подали молба, знаейки какви могат да бъдат последствията, в тези случаи могат да изгубят правото на заплатен отпуск. А в случай че трудовото правно отношение бъде прекъснато, може и да не му бъде платено обезщетение за неизползвания отпуск.

Това реши Съдът на Европейски Съюз, произнасяйки се по два проблема на немски съдилища, които са отправили преюдициално запитване, заяви уеб сайтът news.lex.bg

В единия случай правист е карал два месеца предварителен стаж за практикуване на юридическа специалност, без да употребява заплатен отпуск от местоработата си. Когато стажът завършил, той изискал да му бъде платено обезщетение за неизползвания отпуск, само че му било отказано.

Другият случай се отнася до чиновник в Института " Макс Планк ", който два месеца преди да бъде преустановен трудовият му контракт, бил поканен да употребява отпуска си. Той употребил единствено два дни, а за останалите изискал парична отплата. Работодателят му отказал.

дали правото на Европейски Съюз позволява такава национална уредба, която планува да бъде загубен неползваният заплатен годишен отпуск, както и да бъде изгубено финансовото обезщетение за този отпуск, когато служащият не е подал съответната молба преди преустановяване на трудовото правно отношение. Те желаят от Съда на Европейски Съюз да изтълкува директивата на Европейския парламент и от 4 ноември 2003 година по отношение на някои аспекти на организацията на работното време, както и Хартата на главните права на Европейски Съюз. Те плануват, че правото на всеки служащ на заплатен годишен отпуск от минимум четири седмици не може да се замества с финансово обезщетение, с изключение на при преустановяване на трудовото правно отношение.

Съдът на Европейски Съюз приема, че е неприемливо служащият да загуби автоматизирано платения годишен отпуск, както и правото на финансово обезщетение за неползвания отпуск единствено тъй като не е изискал да употребява подобен отпуск преди преустановяване на трудовото правно отношение.

" Тези права могат да бъдат нарушени единствено в случай че работодателят потвърди, че фактически е обезпечил на служащия опцията, да вземем за пример посредством даване на съответна информация, да употребява навреме въпросните дни отпуск ", споделя съдът.

Правото на Съюза позволява загубата на правото на заплатен отпуск единствено в случай че работодателят е в положение да приведе доказателства, че служителят, умишлено и като е бил наясно с възможните последствия от това, не е употребявал платения си отпуск, откакто му е била обезпечена опцията за това. А при положение на преустановяване на трудовото правно отношение, и да не му бъде платено парично обезщетение за неползвания отпуск.

В решението си Съдът на Европейски Съюз изяснява, че правото на Европейски Съюз не може да се пояснява като поощряване на служащия умишлено да не употребява платения годишен отпуск през съответните интервали за да усили възнаграждението си при преустановяване на трудовия контракт. Правото на заплатен отпуск е, с цел да имат служащият и служителят подсигурява отмора, за да се обезпечи ефикасна отбрана на тяхната сигурност и здраве.

Изложените от Съда на Европейски Съюз правила са годни без значение дали работодателят е от обществения, или от частния бранш.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР