Работната среща между Светлин Стоянов, председател на Управителния съвет на

...
Работната среща между Светлин Стоянов, председател на Управителния съвет на
Коментари Харесай

ТУ-Варна и БНАКК обсъдиха съвместни инициативи и бъдещи практически обучения на студенти

Работната среща сред Светлин Стоянов, ръководител на Управителния съвет на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт / БНАКК /, Елена Великова, секретар на асоциацията и представители на академичното управление на ТУ-Варна, ръководители на катедри и центрове се състоя на 21.03.2023 година в ТУ-Варна.

Домакините от ТУ-Варна в лицето на проф. доктор инж. Валентина Маркова, зам.-ректор " Академичен състав и съгласуваност ", доцент доктор инж. Мария Маринова, зам.-ректор " Учебна активност ", доцент доктор инж. Христо Пировски, началник на катедра „ Корабостроене, корабни машини и механизми “, доцент доктор инж. Тодорка Георгиева,  ръководител на КСП и Магдалена Тодорова, началник на център „ Връзки с бизнеса “ бяха осведомени с авансово направен разбор за проблемите и потребностите на бранша „ Корабостроене и кораборемонт “ от експерти с висше обучение в дълготраен 10-годишен интервал.



Присъстващите на срещата се сплотиха към концепцията незабавно да бъдат набелязани ограничения за справяне с проблемите с фрагментите в бранша и взеха решение за първи съответни стъпки за взаимна активност и начинания.

В най-кратки периоди ще бъдат съгласувани образователната документи и стратегиите за образование на студентите с потребностите на компаниите от асоциацията. Ще бъдат контрактувани повече на практика образования и ще се задейства активността в посока на подписване на контракти за заплатен стаж с мотивиращо възнаграждение за избралите морските специалности. Университетът има и подготвеност да притегли като посетител лектори в образованието на студентите повече представители от бизнеса.

На срещата бяха планувани и взаимни начинания за ранната ориентировка на учениците от междинното обучение към морските специалности и осведомителна акция за визията на актуалното корабостроене и модерните технологии, които към този момент са навлезли в тази промишленост.



Технически университет – Варна образова студенти в пет морски специалности.  Три от тях са контролирани от страната: „ Корабоводене ”, „ Корабни машини и механизми ” и „ Електрообзавеждане на кораба “, с утвърдени образователни плановe и стратегии от Изпълнителната организация „ Морска администрация ” към Министерство на превоза и известията на Р България и в цялостно сходство с нормативната уредба на Международната морска организация (IMO). Студентите, избрали компетентност: " Корабостроене и морска техника " се образоват само в Технически университет – Варна и страната поема семестриалните такси за образование. Не по-малко атрактивна и търсена е и специалността: „ Логистика на водния превоз ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР