Работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране и

...
Работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране и
Коментари Харесай

Работната група на КЕВР и „Булгаргаз“ на едно мнение: цената на газа за III тримесечие да се понижи с 0,60 % до 44,90 лв./MWh


Работната група на Комисията за енергийно и водно контролиране и управлението на „ Булгаргаз “ за следващ месец стигат до цялостно единодушие за цената на природния газ и за съответното в тази ситуация трето тримесечие. Това излиза наяве от оповестения отчет на специалистите.

„ Булгаргаз” ЕАД предлага за III тримесечие на 2019г. да бъде одобрена цена, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в размер на 44,90лв./MWh(без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което съставлява понижение с 0,27лв./MWh или с 0,60% спрямо настоящата цена.

Цената, която регулаторът утвърди и към момента работи за актуалното второ тримесечие е 45,17 лева за MWh без цени за достъп, транспорт, акцизи и Данък добавена стойност.

Предложението на газовото сдружение не е изненада. Още На 31 май 2019 година изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов разгласи, че неговата компания ще изиска по-ниски цени на природния газ, тъй като е съумяла да контракти 140 млн. куб.м. газ, друг от съветския. Доставчикът е холандската компания „ Kolmar NL B.V. “, транспортирала американски LNG до терминала „ Ревитуса “ в Гърция. Доставени са 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и се чакат още 50 млн. куб. метра за третото тримесечие на 2019 година, оповестиха наскоро енергийният министър Теменужка Петкова и изп. Директор на „ Булгаргаз “ Николай Павлов..

Основните ценообразуващи детайли за вземането на решение от регулатора са цените на различните горива (месечните котировки на различните горива за предходните девет месеца преди използването на цените) и курса на $.

„ По данни на „ Булгаргаз “ ЕАД, цените на различните горива, които са в основата за установяване на доставните цени на природния газ за III тримесечие на 2019 година, бележат понижение в съпоставяне със същите, формирали доставните цени за II тримесечие на 2019 година Осреднените цени на различните горива според горецитирания контракт, които ще образуват доставните цени на природния газ за III тримесечие на 2019 година, са с към 2% по-ниски от осреднените за същия интервал цени, формирали доставните цени за II тримесечие на 2019 година При установяване на предстоящите доставни цени е регистрирана динамичността на цените на различните горива на интернационалните пазари. Като резултат, през III тримесечие на 2019 година предстоящите доставни цени на природния газ са с към 1,7% по-ниски от доставните цени, прилагани през II тримесечие на 2019 година “, се споделя в цитираното в отчета предложение на сдружението.

В същото време другият значим ценообразуващ детайл – валутният курс на лв. към щатския $ за интервал от 45 дни предхождащи месеца на внасяне на заявката се трансформира в посока нагоре. Стойността на щатския $ се усилва с 1,6 %

Към това би трябвало да се прибави и количеството деклариран импорт на синьо гориво. Както се показва в документа, декларираното от сдружението количество природен газ за доставка от импорт за III тримесечие на 2019 година е 5 503 905 MWh. Част от количествата са по контракта с „ Газпром износ “, а друга част по контракт от 22 май тази година за покупко-продажба на природен газ с холандската компания „ Kolmar NL B.V. “ Включването на газа от холандската компания е поради препоръчана по-ниска цена на синьото гориво от тази на съветската „ Газпром “ на българска граница.

„ Общото количество от импорт понижава с 1 344 901 MWh по отношение на количеството природен газ за доставка за предходното тримесечие. „ Булгаргаз” ЕАД не предвижда количества природен газ от локално добивно дружество и рандеман от ПГХ „ Чирен “ за III тримесечие на 2019 година “, се показва още в отчета, като се прави обзор и на компонентата за социална доставка, съхранението в газохранилището и прочие

„ Въз основа на осъществения разбор на данните от подаденото заявление и предоставените документи и обосновки е открито следното: Разходите за закупуване на природен газ за продажба на вътрешния пазар по контракта с ООО „ Газпром экспорт” с включени директни такси през територията на Република Румъния и по контракта за покупко-продажба на природен газ сред „ Булгаргаз “ ЕАД и „ Kolmar NL B.V. “за III тримесечие на 2019 година възлизат на 241 998 809 лева “, установи работната група. След съответния разбор и приложение на формулата за цената специалистите стигат до извода и на газовото сдружение, а точно: „ Въз основа на предоставените данни и документи и след направените калкулации, цената за III тримесечие на 2019 година, по която публичният снабдител следва да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 44,90лв./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). “.

Докладът на работната група ще бъде прегледан навън съвещание от КЕВР на 25 юни. Впоследствие, въз основа на решението на регулатора, цената на газа ще бъде взета поради и при установяване на стойностите в енергийния бранш за идващия ценови интервал.

Докладът на работната група на КЕВР може да бъде открит на: http://www.dker.bg/uploads/_CGCalendar/2019/rep-tsena-bulgargas-III-trimesechie-2019.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР