Работна среща проведе днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

...
Работна среща проведе днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на Фронтекс: Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница

Работна среща организира през днешния ден министърът на вътрешните работи Калин Стоянов с Ханс Лейтенс - изпълнителeн шеф на Агенцията на Европейски Съюз за гранична и брегова защита (Фронтекс), в границите на визитата му по покана от българска страна.

Двамата дадоха извънредно висока оценка на съдействието сред България и Фронтекс, оповестяват от Министерство на вътрешните работи. Министър Стоянов срещна госта с подхванатите ограничения за организация на граничния надзор и усилването на разговора с Турция, с помощта на които отчитаме забележителен спад в миграционния напън още от есента на 2023 година Добри резултати са налице и във връзка с връщането на незаконно пребиваващи лица – област, в която Фронтекс също оказва сериозна поддръжка на българските управляващи. 

Договорено е трикратно нарастване на наличието на чиновници на Фронтекс по българо-турската граница, което ще спомогне за осъществяването на главния приоритет на България – обезпечаване на високо равнище на защита на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на Европейски Съюз. Министър Стоянов срещна госта с дейностите на Министерство на вътрешните работи за възстановяване на техническото съоръжение за гранична защита и наблюдаване, както и с възобновяване на няколко гранично-полицейски ръководства наоколо до границите с Турция и Сърбия, с което се обезпечава по-добро застраховане с гранични чиновници на основни региони по външните граници.

Изпълнителният шеф на Фронтекс уточни, че България може да разчита на цялостната поддръжка на организацията за усилване на граничния надзор, възстановяване на процедурите по връщане, както и за ограничение на вторичните придвижвания в границите на Европейски Съюз. Изрази безапелационна поддръжка за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България. Подчерта значимостта на положителния разговор с Турция за сигурността на външните граници на Европейски Съюз.

В умозаключение двете страни показаха убеденост, че и отсега нататък ще продължи ползотворното партньорство, ориентирано към ефикасни резултати за обезпечаването на постоянен граничен надзор и високо равнище на сигурност в Европейски Съюз.

Програмата на визитата на изпълнителния шеф на Фронтекс продължава на следващия ден с аудиенция на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево “ и " зелена граница “. На място министър Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с ограниченията за защита на външната граница на Европейски Съюз. Същия ден двамата ще участват и на церемонията по разкриване на граничното полицейско ръководство в Болярово, чиято активност бе възобновена със заповед на вътрешния министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР