Работна среща между експерти на Националния осигурителен институт (НОИ) и

...
Работна среща между експерти на Националния осигурителен институт (НОИ) и
Коментари Харесай

НОИ споделиха опит и добри практики в социалното осигуряване с колеги от Азербайджан

Работна среща сред специалисти на Националния застрахователен институт (НОИ) и Фонда за обществена отбрана на Азербайджан (SSPF) имаше за цел запознаването с правилото на деяние на осигурителните системи в двете страни и напъните на институциите за цифровизация на процесите по даване на услуги.

От страна на българската институция беше показана структурата на пенсионната система у нас, с фокус върху методиката, по която се дефинира правото на трудова пенсия и характерните условия при пресмятане на размера на пенсионните заплащания. Експертите от Азербайджан бяха осведомени и със законовата рамка и механизмите, с които се добива право на ранно пенсиониране в България. Те научиха повече за паричните компенсации, изплащани от Национален осигурителен институт, както и за електронния продан на документи на институцията с органите на здравната експертиза и работодателите.

Гостите срещнаха българските си сътрудници с активността на Фонда за обществена отбрана, с акцент върху обработката на архивите, пенсионното законодателство и равнището на цифровизация на системите на SSPF.

От май 2020 година работи Спогодба за пенсионно обезпечаване сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Азербайджан, посредством която се уреждат връзките в региона на обществената сигурност сред двете страни. Тя е използвана за жителите на двете страни, които са или са били подчинени на законодателството на едната или и на двете страни, както и за членовете на техните фамилии, които употребяват права от посочените лица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР