Работна група в Министерството на вътрешните работи изготвя по-прецизен регламент

...
Работна група в Министерството на вътрешните работи изготвя по-прецизен регламент
Коментари Харесай

Работна група мисли нов регламент за движение и санкции за е-тротинетките

Работна група в Министерството на вътрешните работи изготвя по-прецизен правилник за това по какъв начин би трябвало да се движат ползвателите на електрически тротинетки. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в Народното събрание пред публицисти преди съвещанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред.

Въпросите за присъединяване на тротинетките в придвижването – по кое време и къде е позволено, както и дали нарушителите ще бъдат глобени и по какъв ред, стават от ден на ден, защото електрическите тротинетки са моторни транспортни средства, само че за тях не се желае позволение, не се издава шофьорска брошура и всеки може да ги употребява.

" По смисъла на в този момент настоящия закон това са моторни транспортни средства. След като са моторни транспортни средства би трябвало да дават отговор на избрани условия. Виждаме, че това е нов детайл в пътното придвижване като вид транспортно средство, което е и европейска наклонност. Налага се за възстановяване на градската подвижност, също по този начин и с грижа към екологията, тъй че в тази посока към този момент са основани и работни групи, които работят това да се регламентира законово ", съобщи министърът.

Министър Младен Маринов изясни, че новият правилник се постанова, защото тротинетките са част от бъдещето в напредването и новата конюнктура постанова нов правилник. Той направи и съпоставяне с времето, в което колите са се присъединили в придвижване, в което участници са били единствено каруците.

" Имаме нов миг. В последна сметка преди да се появи автомобила е имало единствено каруци. Като се е появил автомобилът, не е имало закон, който да го регламентира. Тогава е произтекла нуждата от наредба. Сега сме в някакъв сходен проблем. Както електрическият автомобил замества автомобилът с вътрешно горене, по този начин този вид транспортни средства заместват мотопедите, моторите ", даде образец Маринов.

Маринов обаче не обяни еднопосочно дали и по какъв метод и по кой ред ще бъдат глобени нарушителите до влизането на измененията в закона в действие.

По-рано през днешния ден началникът на Пътна полиция-София Любомир Костадинов сподели, че пътна полиция стартира да глоби притежателите на електрически тротинетки, защото по закон те нямат право и правилник да се движат по пътната мрежа у нас.

Той уточни и че са регистрирани първите произшествия с тротинетки и насочи зов към водачите да са доста деликатни. Пред БНР Костадинов не отговори дали е нелегално тротинетки да се ръководят по тротоарите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР