Работим приоритетно за ускоряване на дейностите по проекта за развитие

...
Работим приоритетно за ускоряване на дейностите по проекта за развитие
Коментари Харесай

Христо Алексиев: Работим приоритетно за ускоряване на дейностите по проекта за развитие на градската железница в Пловдив

Работим предпочитано за ускорение на дейностите по плана за развиване на градската железница в Пловдив. Това разгласи вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев след срещата в Пловдив с регионалния шеф на област Пловдив Ангел Стоев и кмета на Пловдив Здравко Димитров. В работната среща участваха заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски, генералният шеф на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ Златин Крумов, както и представители на общините и бизнеса в района.

„ Правилното обмисляне на транспортната инфраструктура е от основно значение. С увеличение на популацията и вложенията в Пловдив се усилват и проблемите. Всеки ден на хората им се постанова да пътуват два часа до работа и назад. Този проблем може да бъде решен с градската железница като вътрешноградски превоз, по този начин и като довеждащ превоз. Надявам се, че Пловдив ще бъде първият град в България, който ще развие железницата като вътрешен градски превоз. Изграждането на интермодалния терминал в града е един от образците за изгодите от железопътния превоз. Терминалът към този момент генерира 4 пъти повече трафик от планувания първоначално. През предходната година в интермодалния терминал, на влакове са качени 50 000 камиона, което води до понижаване на замърсяването, облекчение на трафика и запазване на пътната инфраструктура “, уточни вицепремиерът Христо Алексиев. Той означи, че до един месец, дружно с локалната власт, би трябвало да бъдат избрани местата на спомагателните жп спирки, които ще обезпечат обслужването на пътникопотока и съгласуваност с индустриалните зони.

Областният шеф на област Пловдив Ангел Стоев съобщи, че по време на срещата е контрактувано да бъде образувана работна група, с присъединяване на представители от държавните структури и локалните управляващи. Основната задача на специалистите е да координират дейностите на ангажираните държавни структури, тъй че всички процеси по реализирането на градската железница да се случват по-бързо.

„ В момента се приготвя документите за избор на архитект за сектора от жп гара Пловдив до жп гара Филипово и избор на архитект и строител за секторите от жп гара Филипово до жп гара Скутаре. Дейностите са в обсега на план „ Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2 “, включен в Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година Проектът е на стойност 198 млн. лева и е очакван за осъществяване по приоритет 4 „ Интермодалност в градска среда “ на Програмата “, съобщи Христо Алексиев. Той уточни още, че модернизацията на тази железопътна права ще разреши придвижване на влаковете с до 160 км/ч. Проектът включва построяването на нови железопътни мостове в междугарията и над река Марица. Ще бъдат построени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с секване на две равнища. Това ще обезпечи безконфликтното секване на бул. „ Копривщица “ с три други булеварда – „ Пещерско шосе “, „ Свобода “ и „ 6-ти септември “. Предвидено е и внедряване на ERTMS система за сигнализация и телекомуникации, което ще увеличи сигурността на транспортите и ще даде по-високо качество на услугите.

„ Подготвя се и документите за избор на архитект за осъществяване на плана за връзка сред жп гара Крумово и летище Пловдив. Този план е на стойност 44 млн. лева и също е включен в Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година, като плануванаъа скорост на влаковете по този сектор е 80 км/ч. “, сподели още вицепремиерът Христо Алексиев, като посочи че жп връзката с летище Пловдив е от значително значение за развиването на аерогарата и района.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР