Работещите в Спешна помощ в Горна Оряховица обмислят да подадат

...
Работещите в Спешна помощ в Горна Оряховица обмислят да подадат
Коментари Харесай

Работещите в Спешна помощ в Горна Оряховица подготвят колективна оставка

Работещите в Спешна помощ в Горна Оряховица обмислят да подадат групова оставка. Това съобщи доктор Виолета Пашова, шеф на филиала на ЦСМП в железничарския град след следващ случай с нападната и бита фелдшерка от там.

„Настроенията на всички сътрудници са такива, всички сме единомислещи, следва заседание, с цел да вземем решение“, изясни доктор Пашова.
В Спешна помощ – Горна Оряховица работят към 50 човека- лекари, сестри, санитари, водачи на коли за спешна помощ.
Всички са възмутени от фрапантното нахлуване, което станало на 20 против 21 януари през нощта, когато 33-годишна жена от ромски генезис се нахвърлила фелдшерката Наталия Армянова, до момента в който преглеждала петмесечното й бебе.

Жената от ромски генезис потърсила здравна помощ на телефон 112 за болното си бебе. След като колата за спешна помощ пристигнала на адреса, станало ясно, че пеленачето е с доста висока температура. Заради заплаха от затруднения, тя и детето й били превозени до горнооряховската болница. Там, в детско поделение е било съветвано от педиатър, който заключил, че детето има сърдечни проблеми и би трябвало да бъде изпратено в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново.

Докато организирали превозването на бебето обаче, майката нападнала Наталия Армянова. През това време фелдшерката обгрижвала бебето и се опитвала да му постави свещичка за сваляне на високата температура.

„ Излязох да видя готова ли е колата за спешна помощ за транспортиране- има ли О2, топло ли е и тъй като външната врата се затваря с механизъм и тя се щракна зад тила ми.Като се чу това хлопване, дамата се развика: „Ти за какво ми удряш детето? “. В такива случаи заобикалям конфилките, оставям раздразнени пациенти да си водят монолога, макар, че са ни заплашвали, че ще ни пребият, убият и изчаквам да им мине “, описа Армянова.

И до момента в който фелдшерката се опитвала да вземе урбазон, ненадейно 33-годишната ромка я блъснала с джиесем през лицето.
„ Много ме заболя и потече доста кръв. Разкъсана ми е устната, има прорез от 1,5 см и имам хематом на венеца. Ще отивам на ортодонт да види дали ми е развален зъба “, показа още Наталия Армянова.
Медицинската служителка е вдигнала и кръвно налягане и призна, че сега е на лексотан.
„ Физическата контузия елементарно ще мине, само че психическата остава за дълго, страховата невроза е огромна “, безапелационна е пострадалата.

Д-р Виолета Пашова разяснява, че Армянова е доста мирен човек и не може да се изясни случилото си.
„ Наистина съм спокойна и виждам да заобикалям споровете, считам, че с положително човек по-лесно реализира нещата и взема решение проблеми, продължава да е уверена още тя, макар неприятния случай. Това обаче към този момент е безсрамие. Постоянно сме подлагани на подобен тормоз! “, безапелационна е доктор Виолета Пашова.
Фелдшерката удостовери, че ромите се държат извънредно безочливо, когато идват в Спешна помощ.

„ Идват на тумби, вършат си каквото желаят, влизат по 10-15 индивида едновременно, не съблюдават никакви правила, за тях ред, дисциплинираност, а най- неприятното е, че знаят че няма да ги санкционират. Когато извикахме полиция, тази жена викам и против полиция. Особено нападателни и с „права“ в последно време са ромите, чиито родственици работят като гурбетчии зад граница“, споделят усещания медицинските чиновници.
В този случай с 33-годишната ромка е сходен, защото мъжът й работел в Германия и тя се държала със самочувствие и надменно.

„ Постоянно имаме такива произшествия. Едно е да пострада човек- крайник, ръка, само че ние се опасяваме и за живота си. Работим с игли, скалпели, някой може да посегне да ни заколи “, заключи Наталия Армянова.
Тя към този момент е подала молбата си за овакантяване на Спешна помощ. По случая е формирано бързо произвеждане и следствието се води под наблюдението на Районната прокуратура в железничарския град. От държавното обвиняване споделят, че до края на седмицата против извършителката ще бъде импортиран обвинителен акт в съда.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР