Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология остават в

...
Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология остават в
Коментари Харесай

Анастасия Кирилова: НИМХ винаги е запазвал политическа неутралност

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология остават в протестна подготвеност до приемането на държавния бюджет, поради опасенията за незадоволително финансиране на активността им след решението на Народното събрание за прекачване на института от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите.
 Снимка: БГНЕС

Протестът е бил политизиран в политическите диалози в Народното събрание, считат метеоролозите, които прекратиха ефикасния си митинг.

„ Бяхме прикрепяни към избрани политически сили. Нашият институт постоянно е запазвал цялостна политическа индиферентност “, уточни пред БНР метеорологът Анастасия Кирилова.

„ Няма особена причина да бъдем преместени. Не мисля, че някой в страната има интерес активността ни да бъде разрушавана или повлиявана “, разяснява Кирилова в предаването „ Преди всички “.

Тя акцентира, че държат управлението им отсега нататък да се реализира от експерти, работещи в Национален институт по метеорология и хидрология, а изборът им да бъде по предложение на научния съвет на института и с поддръжката на тясноспециализираната научна общественост.

„ Управлението на тази активност не е обикновено. Трудно е, даже невероятно, човек извън да бъде импортиран и да ръководи добре тази организация , тази институция. “

Около 20% от активността на Национален институт по метеорология и хидрология е обвързвана директно с активността на Министерство на околната среда и водите , са пресметнали работещите в института.

Анастасия Кирилова изрази вяра преместването да не промени активността им и да продължат да работят умерено.

След излизането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките преди три години е имало редица финансови инспекции от страна на Министерството на образованието, разясни още метеорологът.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР