Работех от сутрин до вечер. През нощта спях само по

...
Работех от сутрин до вечер. През нощта спях само по
Коментари Харесай

В Италия: момиче за всичко, а само на 13

" Работех от заран до вечер. През нощта спях единствено по 3 часа и по-късно всичко се повтаряше. " 17-годишната Ема си спомня за времето, когато е била на 12-13 години и е работила на един италиански къмпинг като " момиче за всичко ". Трудът беше изтощаващ, споделя тя във видео, оповестено неотдавна от организацията Save the children. " Едва успявах да заставам на краката си. "

Валерио също разказва как като 8-годишен е работил с татко си в увеселителен парк. А когато бил на 13 години, той към този момент бил зидар и водопроводчик. На процедура в никакъв случай не съм ходил на учебно заведение, споделя момчето пред Save the children.

Германската обществено-правна телевизия ZDF споделя историите на двамата младежи в своя обширна обява за незаконния детски труд в едни от най-развитите страни в света - Италия и Съединени американски щати. Техните разкази насочват вниманието към една необятно публикувана процедура в едни от най-богатите народи в света, за които обаче се знае и приказва прекомерно малко, показва немската медия. 

Но за какво се стига дотук? Като основни причини за детския труд се посочва бедността. За значително работодатели употребата на деца е извънредно ефикасен бизнес модел. " Той понижава разноските и по този начин усилва облагите ", споделя правозащитникът и деятел за правата на децата Фернандо Моралес де ла Круз, представен от ZDF.

Кои са най-тежките форми на детския труд?

Детският труд вреди на физическото и умственото развиване на децата. Много от работещите деца не посещават учебно заведение. Особено тежки са орисите на малолетните, принудени да работят за наркобанди, в мини, в бордеи, като бойци. Но и носенето на тежки товари, боравенето с химикали и рискови принадлежности, както и нощният труд са извънредно рискови за малолетните.

В последно време в света броят на децата на възраст сред 5 и 11 години, които работят, се е увеличил толкова доста, че тази възрастова група към този момент съставлява малко над половината трудещи се малолетни, сочат данни на УНИЦЕФ. Днес 70% от работещите деца се трудят в селското стопанство, 20% - в бранша на услугите, 10% - в промишлеността. Близо 28% от работещите деца на възраст между 5 и 11 години не вървят на училище, както и 35% от работещите деца между 12 и 14 години.

Детският труд е най-често срещан в Африка и Азия. Но и в Европа, както и в Съединени американски щати има от ден на ден такива случаи. Според изследване на Save the children около 336 000 малолетни в Италия на възраст сред 7 и 15 години към този момент са работили, макар че по закон те нямат право да се трудят преди да навършат 16. А съвсем една трета (28%) от 14-15-годишните са узвършвали работни дейности, които са били " изключително нездравословни за тялото и душeвността им " или са представлявали спънка за образованието им, защото са били осъществявани през нощта или във времето, в което се организират образователни часове.

Експлоатацията в САЩ 

ZDF написа, че съгласно американското Министерство на труда броят на нелегално наетите деца в Съединени американски щати се е увеличил с цели 69% от 2018 насам.

През 2022 над 800 американски компании са наели нелегално към 3800 деца, предимно мигранти. Работата на някои от тях била и рискова за живота - да вземем за пример в кланици или в строителството. Експертите обаче считат, че броят на нерегистрираните случаи в Съединените щати стига до 1 милион.

В момента санкцията в Съединени американски щати за работодателите, наемащи нелегално деца на работа, стигат до 15 000 $. Призивите за тяхното увеличение стават все по-силни. В Германия нарушаванията за детски труд могат да бъдат глобени с до 30 000 евро. А в случай че съзнателно или по несъобразителност са били застрашени малолетни, отговорните даже могат да бъдат изпратени в пандиза.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Сезонни служащи: „ Понякога не заплащат и минималната отплата “

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР