Работата на МРРБ е да създава условия, така щото нашата

...
Работата на МРРБ е да създава условия, така щото нашата
Коментари Харесай

Андрей Цеков: Тежко наследство е поддържането на републиканската пътна мрежа

Работата на Министерство на регионалното развитие е да основава условия, по този начин щото нашата страна да се развива по метод, който да ѝ разрешава да се интегрира в целокупното европейско семейство, да сътворяваме устойчива среда, с цел да стигнем там, където желаеме да стигнем, би трябвало да опазваме това, което имаме. Министерство на регионалното развитие разполага обичайно с сред 2,5 до 2,8 милиарда лева, а 2,8 милиарда лева са заложените в настоящия бюджет. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министър Цеков добави, че принципал на българския ВиК холдинг е Министерство на регионалното развитие.

„ Управленската стратегия е създадена с 18-месечен небосвод, утвърдена е от партиите, които поддържат държавното управление “, заяви той и добави, че е заложен транспарантен механизъм за разходване средствата в Министерство на регионалното развитие.

Министърът на районното развиване акцентира, че е основно да разходват поверените средства по допустимо най-прозрачен и най-целесъобразен метод.

„ Имаме извънредно сериозна работа в политиката във връзка с построяването и поддържането на републиканската пътна мрежа и това е едно от тежките наследства, които получава Министерство на регионалното развитие “, съобщи Цеков.

Министърът на районното развиване уточни, че работата на Агенция „ Пътна инфраструктура “ не се прави оправдано, само че добави, че са образували работна група към АПИ, влезнали са и в контакт с Европейска инвестиционна банка, като задачата е до края на 18-месечния програмен небосвод да имаме създадена капиталова стратегия.

Цеков акцентира, че не е построена пътната връзка като част от кулоар номер 8, както и редица други. „ Не по-розово е ситуацията във връзка с автомагистрала „ Струма “, добави Цеков и посочи, че по време на предходния кабинет бяха подписани два контракта за построяването на автомагистрала в този сектор. Той добави, че за трасето в посока Гърция за прекосяване на две ленти през Кресненското дефиле не е сполучлив вид в актуалната управническа стратегия и имат намерение да провеждат процедура за спомагателна оценка на въздействието върху околната среда.

„ Общественият интерес постанова ние да строим час по-скоро Автомагистрала „ Хемус “, само че законосъобразно “, безапелационен е министърът на районното развиване. Той изясни, че пътното поддържане е активност, която по формулировка не е строителна, а по-скоро законодателна. Цеков разяснява оповестените от служебното държавно управление публични поръчки на стойност от към 4 милиарда лева без Данък добавена стойност за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата.

„ Това, което ме тормози, е, че при започване на месец юни бяха формирани протоколи за избори на реализатор, на финала беше класиран единствено един реализатор от всички участници и поради тази нетипична прибързаност, насрочих на 13 юни одит “, заяви той, като посочи, че са при тези процедури саи позволени основни пороци.

Министърът на районното развиване и благоустройството разгласи, че методиката за оценка не обезпечава на претендентите и участниците задоволително информация за разпоредбите, които ще се ползват. „ Нарушени са най-малко 7 или 8 спомагателни разпореждания. Създадени са условия за неефективно, неикономично и незаконодателно разходване. С решение от 14 юли 2023 година прекратихме оповестените от служебния кабинет публични поръчки “, сподели още той и заяви, че неотложно през идната седмица да бъдат оповестени нови публични поръчки по аршин за възлагане най-ниска цена. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР