Работата и социалните права на гражданите в България са внимателно

...
Работата и социалните права на гражданите в България са внимателно
Коментари Харесай

При регистрация в Бюрото по труда имаме не само права, но и задължения

Работата и обществените права на жителите в България са деликатно контролирани и следени от другите институции, в това число от Агенция по заетостта, посредством нейната Дирекция " Бюро по труда ".

Тази дирекция е виновна за регистрацията на служащи, както и за преустановяване и възобновяване на регистрацията им според от събитията. Кога и при какви условия се прави преустановяване на регистрацията в Агенцията по заетостта, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право, представен от Pariteni.bg.

Всъщност регистрацията на служащите в Дирекция " Бюро по труда " е наложителна стъпка, в случай че човек е незает или е останал без работа заради разнообразни аргументи. Особеното обаче е, че в случай че не се записва там, то няма някаква отговорност по закон, която лицето да понесе.

Просто няма да може да се възползва услугите и правата, които му се поставят в разнообразни условия като компенсации, включване в обществени стратегии и помощ за намиране на работа или курсове за подготовка и преквалификация. Въпреки това обаче, Дирекция " Бюро по труда " играе значима роля в регулирането на пазара на труда в България.

Прекратяването и възобновяване на регистрацията могат да бъдат направени при съблюдаване на избрани правила и условия и постоянно по процедурите, избрани от закона.

Ако безработно лице реши да направи своята регистрация в Дирекция " Бюро по труда ", то следва да показа редица документи, които са посочени в закона. Ако някой от тях липсва, то чиновниците в дирекцията ще му посочат кой тъкмо документ липсва и ще изискат той да бъде прибавен към документите. След като цялата документи бъде налична и лицето дава отговор на всички условия, то към този момент се води като регистриран и може да се възползва от всички права и услуги, които страната дава в тези случаи, съгласно оповестените от нея критерии. 

Не са необичайност случаите, в които регистрираният като незает в дирекцията стартира работа или пък не съблюдава изискванията, които авансово му се изясняват от трудовия медиатор, с които да взаимодейства с държавния орган, защото освен права записаният като незает има и отговорности. В тези случи регистрацията му се приключва.

Основанията за преустановяване на регистрацията са използвани към всички регистрирани лица, които търсят работа, без значение от техния статус, като регистрацията се приключва от датата на настъпване на съответното събитие.

Първите условия, при които не е налице отговорно държание от страна на търсещото работа лице. В тези случаи регистрацията се приключва, когато търсещите работа лица подадат заявление по свое предпочитание, починат, стартират работа и са обезпечени или подлежат на обезпечаване.

Регистрацията се прекратява и когато лицата се включат в стратегии и ограничения за претовареност по Закон за поощряване на заетостта, както и в претовареност по стратегии и планове, финансирани със средства от европейски и други интернационалните фондове. 

Прекратяване на регистрация настава и когато лицата придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст в Република България или получават професионална пенсия за ранно пенсиониране, пенсия за застрахователен стаж и възраст в понижен размер или пенсия за напреднала възраст в друга страна.

Важно е да се означи също, че преустановяване на регистрацията се прави и в случаите, когато лицата откажат да одобряват препоръчаната им подобаваща работа и/или включване в стратегии и ограничения за претовареност и образование за възрастни, както и в стратегии и планове, финансирани със средства от европейски и други интернационалните фондове. Това важи и ако лицата прекратят присъединяване си в курс за образование на възрастни, не изпълнят условието в период 7 работни дни от смяната в декларирани условия да уведомят някое от поделенията на Агенцията по заетостта или пък заявяват погрешни данни при регистрация в териториалното отделение на Агенцията по заетостта.

В посочените случаи лицата имат право на последваща регистрация не по-рано от приключването на 6 месеца след преустановяване на миналата регистрация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР