Р ешени да не допускат повторение на миналата учебна година,

...
Р ешени да не допускат повторение на миналата учебна година,
Коментари Харесай

COVID-19: Кой и как тръгва на училище на Балканите

Р ешени да не позволяват повтаряне на предходната образователна година, когато болшинството от учениците на Балканите се образоваха отдалечено в огромна част от времето, множеството балкански страни оповестиха присъствено начало на образователната 2021/2022 година

Остава незнайно обаче докога присъственото образование ще продължи на фона на записаното повишаване на случаите на ковид на Балканите и настъпващата четвърта Коронавирус вълна.

Ето по какъв начин балканските страни възнамеряват да стартират образователната година:

ГЪРЦИЯ

Училищата в Гърция няма да минават към отдалечена форма на образование през тази година, а държавното управление ще търси други ограничения за битка с вероятни огнища на ковид, заяви заместник-министърката на образованието на Гърция Зета Макри.

"Няма да се връщаме към отдалеченото образование, тъй като имаме имунизация ", е декларирала тя, като е позволила мярката да бъде прилагана в изключителни случаи, като да вземем за пример при деца от застрашени групи.

Училищата в Гърция ще бъдат отворени на 13 септември, както нормално, при спазването на строги протоколи за сигурност против COVID-19. 75-80% от учителите са имунизирани или най-малко имат непокътнат час за имунизация.

Учениците ще би трябвало да идват на учебно заведение или със документ за имунизация (за възрастовата група 12-17 години), или с уверение за прекаран COVID-19 през последните шест месеца. В противоположен случай ще би трябвало да си вършат два пъти седмично независим тест и да носят със себе си уверение за негативен резултат при влизане в учебното заведение.

Учителите, които не са имунизирани и не са преболедували COVID-19, ще би трябвало да си вършат лабораторен тест за COVID-19 два пъти седмично. Неваксинираните учители ще би трябвало да си вършат лабораторните проби за своя сметка в частни лаборатории. В случай, че учител не показа някой от тези документи, ще бъде краткотрайно отхвърлен от работа без възнаграждение.

ТУРЦИЯ

Турция стартира от 6 септември присъствения образователен развой, а от учителите и учебните чиновници, които не са имунизирани, ще се изисква PCR-тест минимум два пъти седмично, разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Изискване за PCR-тест ще има и за студентите и личния състав във ВУЗ, които не са имунизирани. Здравният министър Фахреттин Коджа разясни, че наложителните постоянни PCR проби, които ще бъдат изисквани от неимунизираните лица в Турция, ще бъдат безвъзмездни.

Присъствено образование се планува от 6 септември за всички класове. Учениците, които имат опрощение да не вземат участие присъствено в образователните занятия, ще могат да продължат отдалечено образованието си посредством основаните платформи.

В Турция с позволение на родителите могат да се имунизират децата над 15 години, както и над 12-годишните с хронични болести.

Над 80% от турските учители са имунизирани до момента с минимум една доза ваксина против COVID-19, а над 70% са реимунизирани.

РУМЪНИЯ

Учебната година в Румъния ще стартира присъствено на 13 септември, заяви министърът на образованието Сорин Къмпяну.

Учебните часове ще се водят присъствено до равнище на заболеваемост 6 на 1000 души население.

Родителите ще получат формуляри, в които ще могат да изразят единодушие или противоречие за имунизация на децата на възраст над 12 години.

Румъния стартира имунизация против COVID-19 на деца на 12 и повече години при започване на юни.

АЛБАНИЯ

Албания отсрочи началото на образователната година и вместо на 13 септември тя ще стартира на 27 септември, заяви министърката на образованието, спорта и младежта Евис Куши. Отлагането има за цел да се "запълнят празнините, провокирани от образованието в условия на пандемия ", като се даде в допълнение образование. По тази причина от 1 септември стартира интервал за в допълнение образование, през който от учениците няма да се изисква да вървят на учебно заведение всеки ден, само че преподавателите и целият учебен личен състав ще би трябвало да бъдат разполагаем в учебните заведения на цялостно работно време.

Албанският министър председател Еди Рама предизвести в това време, че страната може да вкара наложителни ваксини против COVID-19 за университетските преподаватели и студенти.

СЪРБИЯ

Щабът за битка с ковид на Сърбия взе решение образователната година в страната да стартира присъствено от 1 септември и образователните часове да бъдат с дълготрайност 45 минути, заяви министърът на просветата Бранко Ружич.

Страната планува три модела на работа на учебните заведения, според от епидемиологичната обстановка. Според първия учениците ще седят дружно на чиновете и ще носят маски до момента в който беседват, а имунизираните учители няма да носят маски, до момента в който не приближат до възпитаник на по-малко от 1,5 метра. Вторият модел ще се ползва за учениците от седми и осми клас на началното и учениците в междинното учебно заведение, които един ден ще посещават учебно заведение, а един ден ще учат онлайн. Според третия модел, който ще се ползва в общините с максимален брой инфектирани с COVID-19, при средношколците ще се организира онлайн образование, а при учениците в началното учебно заведение - комбинирано.

Общините в страната ще се разделят на зелена, жълта и алена зона според от хода на пандемията, като в детските градини и предучилищните групи децата няма да носят маски, както и имунизираните възпитатели.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Учебната година в Република Северна Македония ще стартира на 1 септември с физическо наличие и разпределяне на свидетелствата за предходната образователна година.

Онлайн образование или хибриден модел, който планува част от учениците да учат онлайн, а част - в учебно заведение, ще се ползва, в случай че здравните управляващи оценят, че ситуацията с COVID-19 се утежнява.

Децата с редки болести, деца от фамилии с хронично заболели членове на фамилията или по гледище на родителите, ще могат да учат онлайн, само че с позволение на учебното заведение.

СЛОВЕНИЯ

В Словения новата образователна година стартира на 1 септември при условие за постоянно тестване на учебния личен състав в случаите, когато няма имунизация или прекаран Коронавирус. Директорите на учебните заведения получиха разпоредба, съгласно която отводът на чиновниците да се тестват за ковид може да бъде причина за уволняване. Всички работещи в учебните заведения, които не са преболедували и не са имунизирани, би трябвало всяка седмица да се тестват, а неоправданият отвод за тестване ще се счита за нарушение на обвързване от трудовите връзки. В подобен случай на служителя ще се издава документално предизвестие преди уволняване или се задвижва процедура за уволняване, а същото важи и в случай че чиновниците откажат да носят защитни маски.

Учениците също ще би трябвало да носят маска в класната стая, а когато не се преценяват с това условие, шефът би трябвало да уведоми за това неговите родители.

Въвежда се и условие за седмично тестване на студентите в Словения, които не са имунизирани и не са прекарали болестта. Това тестване ще бъде гратис за студентите и ще се финансира от страната.

ЧЕРНА ГОРА

Учебната година в Черна гора ще стартира по традиция на 1 септември, само че с 30-минутни вместо с нормалните 45-минутни часове, заяви държавният секретар в министерството на просветата на Черна гора Милица Кадович. Все отново министерството на просветата е планувало като опция и онлайн модел на образование според от епидемиологичната обстановка.

Междувременно през днешния ден от Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ обявиха, че

учителите и учебният личен състав би трябвало да бъдат измежду предпочитаните групи за имунизации против COVID-19,

с цел да могат учебните заведения в Европа и Централна Азия да останат отворени.

За да се подсигурява, че учебните заведения могат да останат отворени по време на пандемията, ограниченията би трябвало да "включват предложение на ваксина против COVID-19 на учителите и други учебни чиновници като част от целевите групи от популацията в националните проекти за имунизация ", пишат в своето изказване организациите на Организация на обединените нации.

Препоръката, направена към този момент от група специалисти на СЗО през ноември 2020 година преди въвеждането на имунизацията, би трябвало да бъде изпълнена "като в същото време се подсигурява имунизация на уязвими групи от популацията ", се споделя в текста.

Според СЗО и УНИЦЕФ е жизненоважно по време на идната образователна година "обучението в класната стая да продължи без спиране ", макар разпространяването на по-заразния "Делта " вид на вируса.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР