Путин сгреши - подцени Украйна и Запада и паралелно надцени

...
Путин сгреши - подцени Украйна и Запада и паралелно надцени
Коментари Харесай

Как Путин сложи кръст на уважението към Русия

Путин сгреши - подцени Украйна и Запада и редом надцени качествата на Русия. Той е хванал лопатата и закопава режима си от ден на ден, споделя пред Дъждовни води някогашният украински външен министър Павло Климкин.

 

Павло Климкин е някогашен министър на външните работи на Украйна в държавното управление на Петро Порошенко. Пред Дъждовни води той изяснява по какво съветските дипломати се разграничават от европейските, разказва по какъв начин водят договаряния съветският външен министър Сергей Лавров и президентът Владимир Путин и показва мнението си, че Кремъл ще се почувства по-добре едвам след влизането на Украйна в НАТО.

 

- По какво се разграничават съветските дипломати от немските, украинските и френските си сътрудници?

 

- Те са затворени. Ние, както и американците и германците, преговаряме в екип и си оказваме помощ взаимно - нямаме официална подчиненост. На срещите на върха в така наречен Нормандски формат Владимир Путин водеше договарянията независимо: съветска делегация в тесния смисъл на думата нямаше. Когато Сергей Лавров води договаряния, никой не го поучава. И германците, и французите, и ние имаме екип, който взаимодейства, а в Русия структурата е отвесна.

 

- Какъв човек е Сергей Лавров? Какво е мнението Ви в следствие от персоналните Ви контакти?

 

- Той споделя в точния миг това, което би трябвало да каже, и прави това, което би трябвало да направи. Днес Лавров се е трансформирал в един тип дипломат на Путин - той участва на срещите на върха, на които Путин не върви. Всъщност Лавров съставлява Путин и по този начин го възприемат всички - той показва позицията.

 

- През последните няколко месеца външнополитическата обстановка за Украйна не наподобява доста добре. Срещата на върха на НАТО удостовери казаното в Букурещ през 2008 година, а изказването от срещата на върха на Г-20 заобикаля тематиката за съветското навлизане в Украйна и в действителност оневинява Москва. В Съединени американски щати предстоят президентски избори, които могат да доведат на власт изолационисти, надълбоко безразлични към Украйна. Всичко ли е зле?

 

- Не виждам очевидна отрицателна наклонност. Това, което виждам, е последователното, доста мъчно осъзнаване в незападния свят, че към този момент няма статукво. Виждам, че и полемиките на Запад са комплицирани, тъй като никой не желае Украйна да загуби, а Путин да завоюва. Но в това време никой не схваща какво тъкмо е победа и никой не желае Русия да се срине, тъй като не е ясно какво ще пристигна на нейното място. Именно тук западните и незападните ползи парадоксално съответстват. Китай също не желае разпада на Русия, само че отслабена Русия го устройва прелестно.

 

- Украйна от своя страна освен не се бои от разпада на Русия, а в противен случай - желае го, нали?

 

- Естествено, тъй като водим война. За нас не е значим разпадът на Русия, значима е успеха. За нас имат значение две доста елементарни неща: да освободим Украйна и да създадем по този начин, че Русия към този момент да не е опасност за нас. Русия ще може да претендира за връщане в цивилизования свят едвам когато стартира да приема Украйна за равна - когато съветският хайлайф и популацията схванат, че Украйна не е част от въображаемия " съветски свят ".

 

- Но Русия разполага с по-голям демографски запас. Да си представим, че Путин удържа позиционната война и след половин година изтощената администрация на Байдън или условно новата на Тръмп каже - би трябвало да се реализира мир и стартира да притиска Зеленски. Какво би станало тогава?

 

- Войната по формулировка е непредсказуема. Но в случай че не спечелим, няма да имаме нито политическо, нито правно съглашение с Русия - компромисите са невъзможни. Трябва да разберем какво да вършим с Москва, тъй като постоянно ще бъдем свързани географски. Русия може да се разпадне и на нейно място да се образува нещо, което да ни ненавижда още повече.

 

- Какво би могло да повлияе на това?

 

- Само участие в НАТО и Европейски Съюз. Европейски Съюз взе решение във връзка с Украйна, НАТО ще направи същото. От години изяснявам, че това решение ще бъде по-благоприятно и за Русия. Тя ще получи предвидимост и ще осъзнае, че е належащо да беседва с Украйна като равна. Това ще настрои Русия към бъдещето.

 

- А дали през последната година Путин стана по-силен?

 

- Както е ясно на всички - грешката му е в това, че подцени и нас, и Запада, като редом надцени качествата на Русия. И тази неточност се мултиплицира. Путин продължава - хванал е лопатата и закопава режима си от ден на ден. Преди Русия беше в геополитическата шампионска лига. Но уважението се печели по различен метод. В света има доста антиамерикански и антикитайски настроения да вземем за пример, само че Съединени американски щати и Китай се употребяват с почитание на интернационалната сцена. А Путин с нашествието си на процедура унищожи остатъците от почитание към Русия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР