Путин е обзет от маниакалната идея за руския свят. Иска

...
Путин е обзет от маниакалната идея за руския свят. Иска
Коментари Харесай

Михаил Кукобака: Путин разрушава Украйна от мания за величие


" Путин е налегнат от маниакалната концепция за съветския свят. Иска да възвърне Съюз на съветските социалистически републики и да диктува капризите си на целия свят. Заради това стартира да унищожава Украйна ", споделя пред Дъждовни води руският отстъпник Михаил Кукобака.

Михаил Кукобака

Михаил Кукобака е руски отстъпник с беларуски корени. Прекарал е 17 години из руските затвори. Пред Дъждовни води той приказва за маниакалните хрумвания на Путин и за връщането на Русия във времената на Съюз на съветските социалистически републики и застоя.

Какво мислите за войната на Русия против Украйна и за ролята на Беларус в нея?

Михаил Кукобака: Путин е налегнат от с неговата петмилионна войска и голямо въоръжение. Неговата цел е да диктува капризите си на останалия свят - точно поради тази фикс идея той стартира разрушението на Украйна.

Лукашенко оказва помощ на с механически запаси и логистика, само че въз основата на опита си след подправянето на изборите през 2020 година не смее непосредствено да изпрати армията си. Като деспот с изцапани с кръв ръце той схваща, че в случай че падне от власт, го чака съд.
Редакцията предлага
Как гледате на сегашната обстановка в Русия и в Беларус? Какво усеща там един руски отстъпник като Вас?

Михаил Кукобака: Мисля, че и в, и в Беларус се е върнал фашизмът. И двата режима се опират на специфичните служби и на армията. Всички останали " органи на властта " са чиста реплика на сякаш правова система.

Оттам нататък е цялостна заблуда да се счита, че в такива страни дисидентите могат да имат въздействие. Опитът от фашистките режими освен в Русия, само че и в Камбожда, в Куба, в Северна Корея и в други страни демонстрира, че те не се въздействат от опозицията. Нея просто я няма - тя е по пандизите и по лагерите. Кой би се наел да преброи какъв брой души е умъртвил Путин за 22 години? Трябва да припомня, че даже американският президент Джо Байдън бе заставен да го назова " палач ". А и в този момент в Москва на пожизнен затвор бяха наказани двама изтъкнати политици и журналисти - Алексей Навални и Иля Яшин. Не си мислете, че съм се объркал, говорейки за пожизнен затвор - доста добре си припомням, по какъв начин ме съдиха три пъти, без да ме пускат на независимост. Това е пожизнен затвор.

През декември 2021 година в Москва бе закрит правозащитният център " Мемориал ". Как възприемате това събитие?

Михаил Кукобака: Що се отнася до правната отбрана, тя е допустима единствено в една демократична страна. " Мемориал " и другите организации, наричани правозищитни, не биха могли да защитят никого при настоящия режим. Те се занимават единствено със статистика, събиране и издание на информация за разнообразни нарушавания на правата.

За действителната отбрана има потребност от правосъдие. Но в Русия и в Беларус няма съдилища, няма прокуратура, няма разследване - всичко е подчинено на капризите на един човек. При това дори събирането на информация и статистиката за нарушаванията на правата към този момент са рискови за властта. Тази активност пречи на Путин да преписва историята и да я нагажда към своите мечти. Затова закриха " Мемориал ".

През 70-те години, до момента в който сте били в пандиза, фрагменти от Вашите мемоари звучаха по радио Дойче Веле. От първи юли тази година още веднъж потеглиха радиопредавания на Дойче Веле за Русия и Беларус. Това знак ли е?

Михаил Кукобака: За страдание, още веднъж се върнахме в Съюз на съветските социалистически републики и във времената на " застоя ". Преди заглушаваха радиопредаванията, в този момент заглушават интернет - на всички места е въведена цензура. Единственото, което ни е останало от времената на Горбачов, е свободата да заминем - нищо друго. И пред всекиго стои един доста персонален въпрос - дали да живее в такава страна, или да замине.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Не желая да имам нищо общо с Русия "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР