Пуснете кранчето на мивката в кухнята и там където водната

...
Пуснете кранчето на мивката в кухнята и там където водната
Коментари Харесай

Хидравличен скок: Сега го виждате, а сега не

Пуснете кранчето на мивката в кухнята и там където водната бликам се удря в мивката, може да се появи ненадейно умерено, плитко „ езерце “. На пръв взор това езерце наподобява неподвижно, само че водата, бликаща от външния му кръг, демонстрира друго.

When you turn on your kitchen faucet, you may have noticed a big circle that forms on the bottom of the sink. This is a hydraulic jump, and it doesn't have to be circular.
— FY! Fluid Dynamics (@fyfluiddynamics)
Този феномен е прочут на учените, като хидравличен скок и съставлява границата сред два режима на потока. Това събитие е било обект на проучване от епохи - Леонардо да Винчи го е отбелязал в своите дневници. Сега Орелиен Гьорлингер от Института по електроника, микроелектроника и нанотехнологии във Франция и неговите сътрудници откриха нова характерност на този прочут феномен.



Те откриха, че при избрани условия езерото може да се появява и изчезва няколко пъти в секунда. Резултатите от това изследване могат да подобрят успеваемостта на основаните на водна бликам способи за изстудяване и разчистване.

Въпреки че кръговите хидравлични скокове са постоянно срещани, феноменът на появяване и изгубване, следен от екипа, се демонстрира единствено при струи, които имат диаметър по-малък от 1 mm и които удрят кръгла повърхнина - в този опит, плоча от плексиглас. Сравнявайки пробни данни с теоретичния модел на системата, екипът откри, че резултатът се основава от талази, генерирани от самия скок.



Тези талази се популяризират на открито от скока, като удрят ръба на повърхността и по-късно се връщат във вътрешността. Ако вълните градивно се сблъскват, до момента в който се движат във вътрешността и на открито, те неведнъж наводняват езерото и скриват хидравличния скок.

За тези, които се надяват да възпроизведат тези резултати вкъщи, Гьорлингер сподели, че цикълът на появяване и изгубване се демонстрира единствено в стеснен диапазон от пробни параметри. Вероятно по тази причина феноменът е бил пропуснат в предходни изследвания. Явлението беше „ считано за звук без никакво физическо значение “.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР