Пускането на първия частен пътнически влак на пловдивската ПИМК рейл

...
Пускането на първия частен пътнически влак на пловдивската ПИМК рейл
Коментари Харесай

Жп планът на ПИМК: да вози пътници от София до Бургас до една година

Пускането на първия частен пътнически трен на пловдивската " ПИМК рейл експрес " би трябвало да стане до една година Компанията желае да финансира транспортите си от билетите и ценово ще е по-скъпа от БДЖ Търсят се влакове с две съсловия, а продажбите ще бъдат online
Пътуването по топ жп трасето сред София и Бургас в този момент е безконечно занятие от 6-7 часа с бърз трен. Там, където линията е осъвременена за скорост до 160 км в час, влакът на БДЖ се задъхва, до София пък пъпли. Ако разчитате да поработите на компютъра си, мъчно ще фокусирате картината. Търсенето на работещ контакт ще ви прати във вагон-ресторанта, само че единствено в случай че има подобен. Въпреки премеждията пътуването се брои за сполучливо, в случай че въпреки всичко сте стигнали в точния момент. А качеството на прекарването е незначителен подробност.

За първи път монополът на БДЖ има късмет да бъде обезпокоен от частна компания. А пасажерите да имат избор и нова услуга и да се сътвори конкуренция. Пловдивската ПИМК получи лиценз за пътнически жп транспорти в страната. Желанието на превозвача е да разчупи до момента съществуващия модел и да качи на влаковете си платежоспособни хора, които все още не употребяват жп услуга.

Плановете са първите частни влакове да стартират да се движат по линията София - Бургас до една година. В противоположен случай компанията ще загуби лиценза си. Насочването към съответната линия е разумно. Там е огромният пътнически поток и в преобладаващата си част линията е осъвременена и разрешава скорости до 160 км в час. Стига да има трен, който да може да ги вдигне.
Пенко Несторов, един от двамата притежатели на пловдивската ПИМК: " Насочили сме се към хора, които в този момент не пътуват с трен " Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Идването на новите влакове Лицензът за пътнически транспорти, публикуван от Изпълнителна организация " Железопътна администрация ", е на сдружението " ПИМК рейл експрес ", основано при започване на април тази години. Едноличен притежател на капитала е " ПИМК рейл холдинг ". Съдружници в него са Илиян Филипов и Пенко Несторов, създателите на една от най-големите автомобилни компании в страната, ПИМК, като шеф на пътническото жп сдружение е Пенко Несторов. Капиталът му е 300 хиляди лева

Инвестициите, нужни за развиването на пътническата жп активност, са към 50 млн. лева, споделя Несторов. В момента се вършат бизнес разбори на броя пасажери, написания и така нататък За стартирането на трен в НКЖИ се декларират трасе и час, като се заплащат инфраструктурни такси и такса резервация. Поне през първите две години компанията евентуално ще употребява взет чартърен преносим състав. За доставката на нов ще са нужни 2-3 години, като компанията следва да влезе в договаряния по тематиката.

Структурата на преносимия състав към момента не е изцяло избистрена, само че всекидневно се употребяват така наречен бързи push-pull влакове, които се употребяват за междуградската мрежа (InterCity), като е допустимо да има и мотрисни (които главно се употребяват за крайградски превози).

Желанието е влаковете да оферират две съсловия, в това число бизнес. Да има wi-fi. Покупката на билетите да е напълно on-line. Разчупването на модела БДЖ има контракт за социална услуга с страната до края на 2024 година На базата на него получава дотации за тази си активност. Каквото и решение да вземе страната за това дали ще отвори опцията и други компании да аплайват и да правят тази услуга с субсидии, това няма да повлияе проектите на компанията, изяснява Несторов.
Реклама
Тя би се явила на нов търг, в случай че бъде разгласен. И без него обаче бизнес моделът на сдружението е за 100% търговски влакове, които да се устоят от цената на билетите. Респективно те ще бъдат на по-висока цена от тази на пътуването в този момент с БДЖ.

" Искаме да разчупим модела. Насочили сме се към хора, които в този момент не пътуват с трен, а с атомобил ", споделя Несторов, като добавя, че транспортите с трен са надалеч по-удобни.

Надеждата на компанията е жп линията да е осъвременена напълно следващата година най-малко в частта от Септември до Бургас. ПИМК в стоманения свят Групата е основана от Филипов и Несторов. През 2022 година приходите на автомобилната компания ПИМК са 343 млн. лева, а облагата - 27.4 млн. лева, като попада в топ 3 на огромните компании в превоза.

Преди десетина години автомобилната компания стартира да навлиза в интермодалните планове в началото с колегата DB Schenker и поделението на Deutsche Bahn в България. През ноември 2015 година пловдивският транспортьор сътвори лично жп товарно сдружение, " ПИМК рейл ", а през април 2016 година то получи и лиценз от Изпълнителна организация " Железопътна администрация ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР