Purple Day или Лилавият ден е международен ден за епилепсия

...
Purple Day или Лилавият ден е международен ден за епилепсия
Коментари Харесай

Международен ден за епилепсия - облечете се в лилаво в подкрепа на тези пациенти

Purple Day или Лилавият ден е интернационален ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март. На този  ден хората се събират, с цел да трансфорат света в лилаво и да издигнат жизненоважни въпроси за живота си. Над 50 милиона по света страдат от епилепсия. 1 на 100 индивида има епилепсия , 70% е с незнаен генезис, това събощават от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

От организацията показват още, че в България няма действителна статистика за хората с епилепсия . Световната здравна организация дефинира, че 1% от популацията е с това тежко неврологично и най-често срещано заболяване.

 Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Денят е основан през 2008 година от Касиди Меган, младо момиче от Канада , което има епилепсия и желае да накара хората да приказват за положението си. Касиди желае с този ден да увеличи осведомеността за епилепсията и да убеди хората с епилепсия и техните фамилии, че не са сами. През последните 10 години Purple Day се трансформира в световно събитие.

Но за какво Лилав ден? Касиди избра цвета на лилавото, тъй като лавандулата е приета за интернационален цвят на епилепсията .

Според Асоциацията на родителите на деца с епилепсия няколко са значимите проблеми пред пациентите и техните фамилии : достъп до диагностика и лекуване, сложен достъп до обучение - детски ясли и детски градини, учебни заведения, университети, възстановяване на обществените услуги в поддръжка на децата и лицата с епилепсия и техните фамилии, да има опция за трудова претовареност, не на последно място - заслужен живот за фамилиите грижещи се за деца с епилепсия в това число опция за пенсиониране на родителите, полагали грижи за болното си дете.

В днешният ден сложете нещо лилаво, направете фотографията си във Facebook с нашето обръщение и подкрепете хората с епилепсия, показват още от пациентската организация. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР