Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №2 на седмицата: Гешев трябваше да си тръгне, когато Пеевски още не беше отслабнал

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 6000 ваши прочитания в Actualno.com.

" Президентът е обединител, знак на обединяването на нацията, той има избрани пълномощия в конституцията и в осъществяване на тези пълномощия той може да извърши каквото реши в полза на българските жители. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази тенденция ".

Ако тези думи принадлежаха на някой различен, а не на Иван Гешев, никой нямаше да бъде изумен. Изявлението му обаче идва на фона на перманентни претенции за неговата оставка - съвсем няма ден, без представител на новото болшинство да изтъкне като приоритет промяната на Гешев. Вече даже процедурата, по която това може да стане, е артикулирана задоволително членоразделно пред обществото.

На какво се дължи неочакваното просветление на основния прокурор? И дали може да се има вяра на неговата откровеност, когато твърди: " Ние имаме съвпадане с държавното управление на Кирил Петков за нулева приемливост към корупцията и престъпността ”.

От една страна, Гешев се пробва да изкара офанзивите против себе си като лични и прави някакви опити да героизира прокуратурата, която съгласно него се оправя чудесно. От друга, в изявленията му се загатва за неприятно взаимоотношение сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Това опълчване може и да има своите политически учредения, само че в действителност би се отразило зле на битката с престъпността. Ако по места прокурорите проработят зле с Министерство на вътрешните работи, престъпността ще процъфтява. Дали обаче в действителност е по този начин?

Общественото доверие към Бойко Рашков неслучайно е толкоз мощно. Откакто се появи в изпълнителната власт, се случиха доста знакови неща. Например, за първи път от доста години ГЕРБ не " биха " на избори. Не е малко. А и надалеч не е единствено това. Министерство на вътрешните работи работи и за разлика от дейностите на прокуратурата, никой не се оплакал, че се употребява като бухалка.

Докато за приключенията на българи с прокуратурата се разчу надалеч зад рамките на скъпата ни Татковина. За размерите на родната корупция - също. Все неща, за които Гешев в действителност самичък трябваше да си тръгне - още до момента в който Пеевски не беше измършавял. Действието се развиваше бързо, бяха набелязани и притиснати до стената куп предприемачи, някои бяха прогонени, други упрекнати, на трети просто им лишиха бизнеса. Един бил сгафил едно, различен - друго, а с чия политическа и управническа благословия се е случвало - не се споделя.

Част от това стартира по времето на Цацаров, само че той, като по-умен, отиде леко настрана - да конфискува имущество, а на Гешев остана да довърши черната работа. Сега се пробва да вземе завоя и да си избави кожата, тъй като явно досегашните му настойници са го оставили да се оправя самичък.

Само че Европейската прокуратура надали прави разлика сред двамата. И надали на европейските институции им пука по какъв начин тъкмо се споделя българският основен прокурор. Интересува ги единствено и само в Европейски Съюз корупцията да понижава, а не да нараства с убийствено движение.

Новата власт пристигна с мотото да спре кражбите и корупцията, с цел да върне най-малко частично благосъстоянието на хората. И евентуално ще го направи - с или без хвалбите от страна на основния прокурор. Какво той персонално е направил във връзка с корупцията, напълно скоро ще излезе нескрито. Колкото и да е дълъг чорапът на корупцията, неговото разплитане към този момент е почнало.

А Гешев, когато и да си тръгне, ще е наслада.

Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР