Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №3 на седмицата: Като изхвърляме мъртвите души, да не зачеркнем и живите

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 15 000 ваши прочитания в Actualno.com.
 
Путин и Лукашенко съумяват ловко да лавират сред несъгласията на Запада, се споделя в публикацията на английското издание Spectator под заглавие " ". Понякога те се държат като водачи на измамници, само че в това време резервират задоволително интернационален престиж и се обзалагат, че Западът има прекалено много да загуби при положение на открита борба.
Като " Акт на въздушно пиратство " разказа ръководителят на Ryanair Майкъл О`Лиъри непланираното кацане на един от пътническите самолети на самолетната компания в Минск и ареста от беларуските управляващи на на борда. " Това е шокираща офанзива против гражданската авиация и интернационалното право ", съобщи английският външен министър Доминик Рааб.
На път към Брюксел за незабавна среща, ирландският министър председател Мишел Мартин прикани водачите на Европейски Съюз да излязат с " доста корав и съдбоносен отговор " против дейностите на белоруския президент Александър Лукашенко. Но какви тъкмо контрамерки може да предприеме ЗападА, с цел да постави завършек на неприемливото държание на Лукашенко - и по-важното, на неговия съдружник Владимир Путин? Къде би трябвало да се удари, с цел да ги нарани в действителност?
Първоначалното предложение на страните от Европейски Съюз е да се отнеме разрешението за полети на белоруската самолетна компания " Белавия " в Европа и да забрани всички полети от Европа до Минск. Като първа стъпка тази мярка на пръв взор наподобява много пропорционална. Тази мярка обаче по никакъв метод няма да засегне нито Лукашенко, нито ръководителите на неговите служби за сигурност. Почти 60 високопоставени белоруски чиновници, в това число самият Лукашенко, към този момент са под наказания, които бяха наложени, откакто белоруските управляващи брутално потушиха протестно придвижване в страната си предишното лято. На тези чиновници към този момент е неразрешено да се придвижват из Европа и да имат каквото и да е имущество там.
Най-вероятно при положение на възбрана за полети ще пострадат жителите на Беларус, които интензивно пътуват по света и имат високо равнище на обучение. И Лукашенко, и Путин към този момент са забранили на стотици хиляди свои жители (преди всичко личен състав по сигурността) да пътуват до западните страни, тъй че въвеждането на възбрана за полети до Европейския съюз единствено ще постави завършек на тяхната работа, като най-после ще изолира елементарните жители на Беларус от „ корумпиращото ” въздействие на пътуванията на Запад.
" Ако в действителност желаете да накажете Лукашенко, дайте на всеки младеж в Беларус самолетен билет и шенгенска виза. Не ни затваряйте в тази лудница! ", написа един неизвестен консуматор на приложението Telegram, където задържаният деятел Роман Протасевич ръководи два авторитетни новинарски канала.
Санкции? Западът се пробва да употребява инструмента за наказания от 2012 година, започвайки със заледяване на профили и забрани за визи, наложени на чиновници, забъркани в убийството на московския юрист Сергей Магнитски през 2007 година Оттогава режимът Путин завзе Крим, смъкна пътнически аероплан, хакна компютърните системи и системите за гласоподаване на Демократичния народен комитет на Съединени американски щати и употребява химическа отрова за убийството на дезертьора Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия. Да не приказваме за хакерски офанзиви против основни обекти от западните електропреносни мрежи и петролна инфраструктура.
Всяко ново посягане беше последвано от нов пакет наказания. Активите на стотици съветски чиновници са замразени, съветските държавни компании към този момент нямат достъп до интернационалните финанси, а западните компании могат да бъдат изправени пред наказания, в случай че решат да вземат участие в огромни инфраструктурни планове на Кремъл, като газопровода " Северен поток-2 ". Но нищо от това в никакъв случай не е съумяло да промени държанието на Путин. Подобни ограничения най-вероятно няма да обиден Лукашенко (който апропо беше наказан от прокремълските съветски медии за „ безконтролно “ похищение на самолета). Напротив, глобите дават опция на Путин да упрекна враждебния Запад за всички проблеми на Русия и да се показа като бранител на родината, защитавайки я от непозната експанзия.
Когато след завземането на Крим през 2014 година съветската рубла падна с повече от 50% (което се дължи основно на спада на цените на петрола, а не на глобите изобщо), Путин реагира на това, като вкара ембарго за импорт на артикули от Европейския съюз, като по този метод подтиква развиването на вътрешното произвеждане и изолира своите жители от последствията от спада на обменния курс на съветската валута.
Когато Европейски Съюз и Обединеното кралство замразиха всички задгранични активи на висши чиновници на Кремъл, Путин разгласи прошка за нерегистрирани задгранични активи и сметки на членове на съветския хайлайф. Тази „ деофшоризация “ играе в ръцете на Путин, тъй като му разрешава да държи капитала на своите поддръжници наоколо - и в случай че е належащо, да ги употребява като инструмент за въздействие. Нещо повече, попадането в листата на глобите на Съединени американски щати към този момент се трансформира в самобитен знак на респект в редиците на съветския хайлайф. „ Как към момента можете да пътувате в чужбина? ", един народен представител от съветския парламент се пошегувал с сътрудник на празненство в дача край Москва предишния ноември. " Какъв родолюбец си по-късно? "
Когато Доминик Рааб (заместник на Борис Джонсън) към момента беше елементарен член на партията, той се изяви като един от най-активните поддръжници на издаването на заповеди за конфискуване на благосъстояния с неуточнен генезис във Англия - радикална мярка в юридически смисъл, която всъщност отстранява презумпцията за непорочност и задължава притежателите на капитал да потвърдят, че благосъстоянието им е добито по почтен метод.
Идеята беше Лондон да не бъде място за пране на милиарди, откраднати от клептократи по целия свят. Но макар че от 2018 година насам са издадени стотици сходни заповеди против руснаци, до момента нито един богат руснак, обвързван с Кремъл, не е изгубил активите си. " Накратко, те имат положителни счетоводители. Те постоянно са най-малко с една крачка пред Министерството на финансите ", обяснил един някогашен чиновник на Белия дом, който е работил с Барак Обама по санкционния лист от 2012 година
И до момента в който доста от децата на представители на Кремъл - известно време даже дъщерите на Путин и неговия прессекретар Дмитрий Песков - живеят на Запад, концепцията за въвеждане на групово наказване против членове на фамилията е етично съмнителна. Следователно, макар че описът на тези, на които е неразрешено да пътуват до западните страни, се усилва, съпрузите на тези хора, техните деца, членове на фамилията и парите им не престават да се движат свободно на Запад. Индивидуалните наказания работят също толкоз зле, колкото и икономическите.
По-важното е, че в посланието, което Западът се пробва да изпрати на Русия, налагайки своите наказания, се крие съдбовна променчивост. Някои от глобите бяха наложени като наказване за искрено незаконно държание, като офанзивата с съветската ракета " Бук " през 2014 година в Донбас против пътнически аероплан на Malaysian Airlines или. Други наказания бяха наложени по отношение на произшествия, чиято директна връзка с Кремъл не е безапелационно потвърдена, като интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година и неотдавнашната офанзива на мистериозна хакерска група, наречена DarkSide, която блокира краткотрайно работата на главния американски водопровод.
Междувременно бяха наложени някои други наказания за дейности, които всъщност са свързани с вътрешните работи на страната - приказваме за брутално потушаване на продемократичните митинги в Беларус. Тази плъзгаща се огромна причинно-следствена връзка разрешава на беларуските и съветските пропагандисти да показват западните наказания като неоправдана интервенция във вътрешната политика на своите страни.
" Китай и Русия ясно показаха отхвърли си да толерират намесата на Запада в това, което считат за свои вътрешни работи. Санкциите се трансфораха в самобитна съвременна форма за стръв на мечки. Те просто прибавят спомагателна гняв на мечката и оставят дразнещите да се усещат удовлетворени, че нараняват ", споделя сър Антъни Брентън, някогашен английски дипломат в Русия.
И по този начин, какво може да сработи? Въпреки че съветската стопанска система е по-малка от тази на Южна Корея, тя към момента е тясно обвързвана с интернационалните финансови и банкови системи. Ако президентът на Съединени американски щати Джо Байдън искаше, той можеше да забрани търговията с съветски краткосрочни държавни скъпи бумаги и обществените активи на съветски държавни компании като " Роснефт ". Това неотложно би провокирало остра икономическа болежка, принуждавайки Путин да търси финансиране от Китай, като се съгласи на всички свързани стратегически опасности и зависимости.
Международната платежна система SWIFT е със седалище в Белгия. Блокирането на достъпа на съветските търговски банки до тази система би довело до неотложно грандиозно стесняване на междубанковата търговия. Милиони съветски карти Visa (базирани във Фостър Сити, Калифорния) и Mastercards (Ню Йорк) могат внезапно да станат безполезни части пластмаса. Дори съветският интернет домейн.ru се управлява от Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), американска организация с нестопанска цел, основана в Калифорния. Освен това Европейският съюз е най-големият консуматор на съветски природен газ, който обезпечава към 25% от съветските бюджетни доходи.
Дали обаче колапсът на съветската банкова система, спирането на всички връзки с интернационалните финанси и източниците на приходи и изолирането на Русия от международната мрежа ще оказват помощ да бъде осъден Путин? Или всички тези ограничения ще изгонят Путин в ъгъла и ще обединят елементарните руснаци към техния водач?
Има и различен проблем: кой в действителност е дал заповеди за отравяне, хакерски офанзиви и наложително кацане на самолета Ryanair? Ние казвахме, че това е Путин или Лукашенко. Но в реалност тези груби нарушавания на закона може да са резултат от машинациите на службите за сигурност (в Беларус те към момента се назовават КГБ). Санкциите би трябвало да улеснят измененията в политиките на водачите. Но в случай че тези водачи не са в положение да управляват изцяло дейностите на службите за сигурност, които работят от тяхно име?
И Байдън, и Европа взеха решение да употребяват по едно и също време моркова и тоягата. През 2019 година, след нападението против Скрипалите, администрацията на Тръмп даде ясно да се разбере, че Америка може да наложи ограничавания върху търговията с съветски дългови облигации. На собствен ред, въвеждайки следващия пакет наказания по отношение на хакерски офанзиви, че американската администрация обмисля опцията за въвеждане на такива ограничавания, само че към този момент се въздържа да завърти винта.
Ангела Меркел настойчиво отхвърля да се подчини на настояванията на Съединени американски щати, които упорстват за прекъсване на строителството на " Северен поток 2 ", за който се възнамерява да стартира доставките на съветски газ за Германия още тази година. Настроенията обаче последователно се трансформират даже в редиците на обичайно " разбиращия Русия " немския хайлайф - изключително откакто критикът на Кремъл Алексей Навални прекара месец в берлинска клиника, където се лекуваше след отравянето с " Новичок " и където го посети Ангела Меркел.
Междувременно Путин и Лукашенко съумяват ловко да маневрират. Понякога те се държат като водачи на лъжливите страни, само че в това време резервират задоволително интернационален престиж, с цел да обсъдят да вземем за пример бъдеща среща на върха с Байдън. И Путин, и Лукашенко залагат, че Западът може да загуби прекалено много при положение на открита борба.
От своя страна Западът продължава да се надява, че възходящите стопански упования ще усилят желанието за независимост и смяна измежду съветската и белоруската юноша, а Западът не желае да ги лиши от това предпочитание, унищожавайки стопанските системи на тези две страни и провокирайки бурна националистическа реакция. Това е доста внимателен баланс и всяко ново отравяне, хакерска офанзива и акт на интернационално пиратство доближава Запада до обстоятелството, че идващият сезон на разряда може да се трансформира в нова огромна студена война.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР