Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №3 на седмицата: Накъде вървят милиардите от Европа за коронакризата в България?

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 6000 ваши прочитания в Actualno.com.
 
В края на предходната седмица съвсем неусетно мина едно събитие, което във всяка друга страна-членка на Европейски Съюз щеше да е централно. У нас мина и отпътува като... и аз не знам към този момент, мъчно намирам думи.
Става въпрос за. План, който би трябвало да дефинира живота ни за години напред.
Почвам с простоват въпрос - какъв брой от тези, които в този момент четат този текст, въобще знаят, че беше показан подобен проект? А какъв брой схванаха какво включва той? И схванаха ли, че това в действителност към момента е рамка, а не съответен проект.
Петък, 14:00 часа - това ли е времето, в което оповестяваш детайлности за проект, който би трябвало да се трансформира в крайъгълен камък на живота, обществото и страната ни?
Нататък - къде е човешкият запас в този проект? Къде са хората? Например, в опазването на здравето и образованието. От казаното от Дончев останах с усещане, че главният фокус на вложенията е в софтуерната част. А хората, които ще я употребяват и ръководят тази софтуерна част, къде са? Или няма потребност, машините сами ще се оправят? Защото и в този момент по заповед РД-01-159/27.03.2020 на предходния здравен министър Кирил Ананиев в България има 7473 кревати за инфектирани с COVID-19 в некритично положение,а 1347 е броят на леглата, водещи се за " интензивни " - т.е. за заболели в тежко положение. И като стигнахме към 2700 хоспирализирани, от които 166, по Националната телевизия ясно демонстрираха по какъв начин тъкмо се хоспитализира - да заплашва обществено, че в действителност да се хоспитализира - какъв брой ще е в действителност...
Та какво има в основите на избавителния ни проект за опазване на здравето? Има рационализация на материалната база на държавни и общински лечебни заведения. Има развиване на националната система за незабавни повиквания с Единен европейски номер 112. Има рационализация и развиване на психиатричната помощ. Има подсилване на потенциала на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи за реакция и резистентност при рецесии. И няма нито една дума цялата тази рационализация кой ще може да я ръководи и употребява. Легла има - очевидно сами ще поставят диагнози и ще дават медикаменти.
Като погледна образованието, виждам същото - " рационализация ". Ако в " рационализация " не влиза и развиване на човешки фрагменти, значи едни пари отново ще бъдат потрошени. Милиарди. Ще има в нечии джобове, а при идната пандемия отново ще си пишем във Фейсбук по кое време идва кола за спешна помощ, дали въобще идва и дали въобще в миналото ще пристигна! А като виждам и, такива неща като ковид в този момент може да станат метод на живот - тъй като доста се модернизираме и малко се очовечваме!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР