Публикации в социалната мрежа Фейсбук твърдят, че българското знаме присъства

...
Публикации в социалната мрежа Фейсбук твърдят, че българското знаме присъства
Коментари Харесай

FactCheck: На Червения площад в Москва не се вее българското знаме

Публикации в обществената мрежа " Facebook " настояват, че българското знаме участва на военния церемониал в Москва по случай Деня на успеха на 9 май 2022. 25 изявления с сходно изказване са събрали близо 16 400 интеракции. 

Проверка посредством инструмента CrowdTangle демонстрира, че единствено от Facebook групата ‘АКО ТЕ ИМА ЛЮБОВ’, обявата е достигнала до над 7000 души. Самата група е с близо 157 000 членове.

Твърдението е оповестено и във фейсбук страницата на „ Сдружение на русофилите в България “, откъдето е споделено 2700 пъти. Освен във Facebook, сходни изказвания се популяризират и в Ютюб, където единствено един клип има близо 12 000 гледания.      

Проверката демонстрира, че има съвпадения при местоположението, маркировката по трасето на маршируващите, постройките наоколо и декорацията на основната сцена. Това демонстрира, че фрагментът е меродавен и е сниман на тазгодишното честване на Деня на успеха. 

При разглеждането на по-близки фрагменти се вижда, че зеленият цвят в трикольора е кръстосан с оранжева линия, което не подхожда на българското знаме.

Фактите можете да видите. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР