Птица от застрашения вид Черен лешояд е станала жертва на

...
Птица от застрашения вид Черен лешояд е станала жертва на
Коментари Харесай

Бракониери убиха рядък вид лешояд край Харманли

Птица от застрашения тип " Черен лешояд " е станала жертва на бракониери край Харманли, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Екземплярът е бил от програмата за възобновяване на типа в Източните Родопи, изпълнявана от Българско дружество за защита на птиците, Фондация " По-диви Родопи " и испанската организация GREFA.

 Черни лешояди бяха пуснати на независимост в Източните Родопи Виж още

 Застреляха международно заплашен египетски лешояд край Джебел Виж още

 Четири извънредно скъпи черни лешояда са отровени край Котел Виж още

Женският лешояд, кръстен Андалусия, беше освободен през ноември дружно с 13 други черни лешояда след шестмесечна акомодация в особено построена волиера сред Маджарово и Ивайловград. Той се е открил в регион южно от Харманли.

Една нощ предавателят му е почнал да излъчва подозрителен сигнал. Полевият екип на Българско дружество за защита на птиците е посетил мястото, като при огледа на региона е разкрил покривни пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за осъществено закононарушение, както и следи от автомобил. Предположенията са, че птицата е била убита, до момента в който нощува на мястото, от бракониери, ловуващи с фарове или противозаконни термални прицели, показват природозащитниците.

Те са подали сигнал в Районното ръководство на полицията в Харманли и проверяващи служители на реда са посетили мястото на случая.

Това е следващият случай с убито пернато от международно заплашен тип. В региона на Джебел в средата на септември т.г. особено подготвеното куче Барс откри в покрайнината на града мъртъв с огнестрелна рана египетският лешояд Бояна. През месец май 2020 година над ловно стопанство " Женда " край Кърджали бе убит черният лешояд Ултрон. През септември 2021 година в региона на община Стралджа беше прострелян царски орел. Извършителите и на трите закононарушения към момента не са разкрити.

Междувременно сходен случай на убит през предходната година в Унгария български черен лешояд, от който бяха открити единствено предавателя и пера, беше сполучливо оголен от Унгарското бюро за следствие - работа, сходна на нашата ДАНС. Извършителите са четирима ловци, против които унгарската прокуратура към този момент е повдигнала обвинявания, показват от Българско дружество за защита на птиците.

От прородозащитната организация настоявт институциите да положат старания за откриване на тези закононарушения, както и да се ускори контролът за попречване на бракониерството. Необходимо е и да се форсира основаването на профилираното полицейско звено за следствие на закононарушенията против природата.

Освен при бракониерски лов, предпазените типове птици в Източните Родопи нерядко стават и жертва на злоумишлено отравяне.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР