Птичият грип вероятно ще продължи да се разпространява в района

...
Птичият грип вероятно ще продължи да се разпространява в района
Коментари Харесай

Птичият грип ще причини огромни щети из Антарктида

Птичият грип евентуално ще продължи да се популяризира в региона на Антарктида, причинявайки големи вреди на дивата природа. Това настояват специалисти по мощно заразното заболяване, което умъртви стотици милиони птици по света през последните години.

Разпространението на високопатогенната инфлуенца по птиците (HPAI), нормално наричана птичи грип, в отдалечения южен район поражда угриженост за изолирани популации на типове като пингвини и тюлени, които в никакъв случай не са били изложени на вируса.

Щамът H5 на вируса беше открит в района на 8 октомври при представители на типа кафяв морелетник (Stercorarius antarcticus) на остров Бърд, част от английските презморски територии Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови. Това се оповестява в отчет на OFFLU – международна експертна мрежа по скотски грип, учредена от експерти на Световната организация за опазване на здравето на животните (WOAH) и Организацията на Обединените народи по издръжка и земеделие (FAO).

Приблизително по същото време вирусът е бил открит при полярни буревестници и албатроси на околните Фолклендски острови.

„ Вирусът HPAI H5 евентуално ще се популяризира в допълнение измежду антарктическата дива природа, като може да болести 48 типа птици и 26 типа морски бозайници, които населяват този район “, оповестиха от OFFLU в отчета си.

„ Негативното влияние на HPAI H5 върху антарктическата дива природа може да бъде голямо, защото наличието в гъсти колонии до хиляди перконоги (тюлени) и стотици хиляди птици улеснява предаването на вируса и може да докара до високи равнища на смъртност “, се прибавя в отчета.

Птичият грип в Антарктида е изключително рисков за императорския пингвин, който се смята за заплашен от изгубване. Ако вирусът попадне в колония на императорски пингвини, той може да се популяризира из цялата популация “, споделя OFFLU.

Експертите приканват за продължение на мониторинга и наблюдението на дивата природа и предприемане на ограничения за биосигурност, с цел да се понижи рискът от разпространяването на вируса в нови региони благодарение на индивида и да се понижи риска от заразяване на хората.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР