Психотерапията е инструмент, който може да ни помогне да живеем

...
Психотерапията е инструмент, който може да ни помогне да живеем
Коментари Харесай

Гещалт терапията, която ни помага да си помогнем сами

Психотерапията е инструмент, който може да ни помогне да живеем по-осъзнато, по-цялостно, да придобием по-добро качество на живот, да се свързваме по-добре с другите и да се оправяме по-успешно с житейските провокации, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Диана Калицова, ръководител на Българската асоциация по гещалт терапия (БАГТ). Психотерапията в действителност е подобаваща за всички, добави тя.

Според нея психотерапията става все по-популярна в България, само че хората още не са задоволително осведомени за нея.

" Българската асоциация по гещалт терапия цели да събере хора с идентични цели, сходни полезности и да спомага за това те да въздействат благотворно на цялата психотерапевтична и българска общественост ", сподели Диана Калицова. По думите й БАГТ следи за това членовете й да покриват редица критерии, като приключено четиригодишно психотерапевтично образование, периодически образования, дълготрайна персонална терапия и постоянна супервизия. Супервизията е тип отбрана, представляваща регулярна среща с обучител и/или сътрудници, на която се разискват случаи, дава се поддръжка и се следи за правилното и етично отношение на всеки психотерапевт към клиентите му, обясниха от асоциацията.

Гещалт лечението е положително решение при редица проблеми, все по-често срещани в всекидневието, като тревога, меланхолия, под паника офанзиви. Тя също по този начин е и доста добър подкрепящ инструмент и при по-тежки психологични проблеми и болести, само че наложително в партньорство с психиатър, добави Калицова.

Председателят на БАГТ разясни, че въпреки лечението да е най-нужна в тежки житейски интервали или при съответни психологични проблеми, тя би могла да съпровожда и поддържа човек във всеки миг от живота му, тъй като не служи единствено за лекуване, само че и за самоопознаване и поддръжка.

Калицова обясни и какво може да чака човек на практика, решавайки да стартира психотерапия. На първа опознавателна среща с психотерапевта се разискват и договарят измеренията на работата като цел, периодичност и време, само че и се случва опознаване сред терапевта и клиента, уточни тя. " От огромна значимост е клиентът и терапевтът да си паснат. Най-важният инструмент на психотерапевта е самата му персона, " описа Калицова.

В психотерапията съществуват разнообразни школи и способи на работа, само че голям брой проучвания демонстрират, че личността и квалифицираността на терапевта оказват по-голямо въздействие в сравнение с школата, към която принадлежи, сподели Десислава Лашкова, член на БАГТ.

Психотерапевтите от асоциацията обясниха, че това, което отличава гещалт лечението от психоанализата и когнитивно-поведенческата терапия, е насочеността й към сегашния миг, а не към предишното или смяната в бъдещето. Гещалт лечението цели посредством достоверната и равнопоставена връзка терапевт-клиент да помогне на индивида да се опознае, одобри и да се научи да се поддържа самичък. От особена значимост е визията, че няма " неверни " хора, които би трябвало да се поправят, а по-скоро те би трябвало да открият най-хубавите за самите тях решения, обясниха от асоциацията.

Този тип терапия се практикува в голям брой страни по света, измежду които Италия, Съединени американски щати, Гърция, Полша, Дания, Австралия и даже Непал. Гещалт лечението за пръв път се появява в България през 2012 година, когато Елена Илиева открива Българския институт по гещалт терапия. Обучението в института трае четири години, включва доктрина, процедура, групова и персонална терапия и покрива условията на Европейската асоциация по гещалт терапия. Над 30 терапевти са приключили института и практикуват, а сега се образоват още към 50, описаха от асоциацията.

Калицова изясни, че гещалт психотерапията може да се ползва при индивиуална работа, терапия на двойки, терапия на фамилии и групова терапия, както и при краткрочни тематични уъркшопи. Школата употребява разнообразни способи като разговор, арт терапия и опити, като посредством тях цели себеопознаване и разкриване на най-хубавия метод за индивида да живее по-пълноценно, означи тя.

В чужбина гещалт методът се ползва освен като психотерапия, само че от ден на ден и в организациите, допълниха от БАГТ. Множество експерти в чужбина от помагащите специалности също се образоват в гещалт метода, да вземем за пример лекари, обществени служащи, даже служители на реда, показаха от асоциацията.

Диана Калицова сподели, че прекосяването през образованието за гещалт терапевт, което включва наложителна персонална терапия, за нея е било извънредно потребно. Тя твърди, че по този начин е станала по-цялостна, научила се е да " не се преглежда на парче ", да се усеща в действителност себе си и да се свързва по-добре с другите. Подходът несъмнено е разширил мирогледа й, сподели тя.

Калицова прикани хората " да пробват, да следват любознанието и потребностите си и да изследват какво би им помогнало ". " Ние не даваме гаранция, само че даваме благоприятни условия, " сподели тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР