Психичното здраве сред афганистанските жени се влошава в цялата страна, констатира доклад на ООН

...
Съвместен доклад на три агенции на ООН казва, че психичното
Коментари Харесай

Съвместен доклад на три агенции на ООН казва, че психичното здраве на афганистанските жени, които са пострадали при сурови мерки наложен от талибаните, след като поеха властта преди две години, се влоши в цялата страна

От RAHIM FAIEZ Associated Press, 19 септември 2023 г., 10:16 ч. Талибаните, откакто поеха властта преди две години, се влошиха в цялата страна, според съвместен доклад от три агенции на ООН, публикувани във вторник.

Близо 70% съобщават, че чувствата на безпокойство, изолация и депресия са се влошили значително между април и юни, увеличение от 57% през предходното тримесечие, според доклада на U.N Women, Международната организация за миграция и Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан.

Афганистанските жени бяха интервюирани онлайн, лично и в групови консултации както и чрез индивидуални телепроучвания. Общо взеха участие 592 афганистански жени в 22 от 34-те провинции на Афганистан.

Жените разказаха, че страдат от психологически проблеми, включително депресия, безсъние, загуба на надежда и мотивация , безпокойство, страх, агресия, изолация и все по-изолационистко поведение и мисли за самоубийство.

Талибаните, след като поеха властта през 2021 г., докато силите на САЩ и НАТО се дърпаха извън страната след две десетилетия война, обещаха по-умерено управление, отколкото през предишния им период на власт през 90-те години. Но вместо това те наложиха сурови мерки, много от които насочени към жените.

Те забраниха на жените достъп до повечето сфери на обществения живот и работа и забраниха на момичетата да ходят на училище след шести клас. Те забраниха на афганистанските жени да работят в местни и неправителствени организации. Забраната беше разширена за служители на ООН през април.

Възможностите за учене продължиха да се свиват, тъй като образованието в общността от международни организации беше забранено и у дома училищните инициативи бяха редовно спирани от фактическите власти – термин, използван от ООН за талибанското правителство.

Афганистан е единствената страна в света с ограничения относно образованието на жените и правата на афганистанските жени и деца са в дневния ред на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Говорителите на талибаните не бяха веднага на разположение, за да коментират доклада във вторник, но в миналото талибанските служители са цитирали шериата или ислямския закон, за да подкрепят политиките си по отношение на жените и момичета.

Миналия месец Мохамад Садик Акиф, говорител на талибанското Министерство на порока и добродетелта, каза, че жените губят стойност, ако мъжете могат да видят непокритите им лица на публично място.

Докладът установи, че 81% от жените изобщо не са се ангажирали с местните талибански власти по важни за тях въпроси между април и юни 2023 г. Тази констатация е в съответствие с нива на ангажираност през предходното тримесечие, се казва в доклада.

Четиридесет и шест процента от жените казват, че международното признаване на талибанското правителство не трябва да се случва при никакви обстоятелства, докато 50 % предупреди, че признаването трябва да става само при определени условия, зависещи от подобряването на правата на жените. Те включват възстановяване на образованието и заетостта и формиране на приобщаващо правителство.

Жените изразиха загриженост, че признаването само ще насърчи талибанското правителство да продължи да става по-строги в своите политики и практики срещу жените и момичетата.

Афганистанските жени конкретно призоваха международната общност да продължи политическите и икономически санкции срещу талибаните, включително като не предоставя изключения от забраната за пътуване. Те призоваха за увеличаване на ангажираността с талибаните относно равенството между половете и правата на жените, включително чрез ангажиране на общностни и религиозни лидери в усилия за повишаване на осведомеността и застъпничество.

Жените казаха, че искат подкрепа за инициативи, които предоставят консултантски и психологически услуги и искат достъп до международни стипендии и безопасни възможности за миграция за жени и момичета, за да учат и работят в чужбина.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР