Психиатърът д-р Владимир Сотиров предлага нестандартен подход за преобръщане на

...
Психиатърът д-р Владимир Сотиров предлага нестандартен подход за преобръщане на
Коментари Харесай

Ваксинационните скептици могат да бъдат спечелени с отношение и грижа, а не с информираност

Психиатърът доктор Владимир Сотиров предлага ексцентричен метод за катурване на настройките на имунизационните скептици. Mediapool препечатва обявата от Facebook профила му, показана в диалогичен режим.

Въпрос: Добре - по какъв начин оферирате да повишим равнищата на осведоменост и вероятността обърканите и недотам осведомени в теоретичен и здравен аспект съграждани да създадат избор - верен, свободно взет и не изкуствено натрапен във връзка с актуалната пандемия? Избор, който да им носи успокоение и възприятие за добре свършена работа, вместо по този начин нашумелия под паника боязън и паника, че някой се пробва да ги погуби, убие и да им вземе петте лв. от джоба?

Отговор: Информиран избор изначално не може да се направи във връзка с неотдавна създадените ваксини и то по силата на обективно съществуващия недостиг на информация за тях, по-конкретно за съществуването на късни, отсрочени във времето нежелани ефекти/усложнения.

Тоест казусът е епистемологичен, обвързван с съществуване на обективно съществуващи граници в познанието, които в този случай са изключително ясно изразени, не са субективни, а обективно съществуващи, доколкото няма по какъв начин да проникнем в бъдещето и да предоставим достоверна информация оттова, която интересува хората и въз основа на която биха били в положение да създадат осведомен избор.

Практически се прави форсиран избор, ценностово учреден, въз основата на настройки и вярвания от религиозно естество (каквото всъщност " вярата в науката " е). Ето за какво можем да изкушим хората да " повярват в науката " (в случая - във ваксините), не през " повишение на информираността ", а през създаване на доверие.

А доверие се гради с отношение - угриженост, доброжелателност, схващане, самообладание, почитание към прекарванията и страховете на другия (дори и ирационалните)...

Точно противоположното на сходно отношение беше демонстрирано от страна на генералите, ръководещи рецесията през цялото време - високомерна надменност, фамилиарност, брутално неуважение, нападателно лъчение, закани... Всичко това напрегна хората и задейства съпротивите им против това, което насилниците (в ролята си на овластени да ръководят кризата) им предлагаха. Така че не толкоз предложение на информация, колкото предложение на грижа (разбирана като отношение към другия) е кардиналната формула за триумф на обществените политики за ръководство на рецесията.

Въпрос: А отсам накъде? Какво можем, на фона на цялата основана блъсканица и явна липса на доверие, да създадем, да променим, да създадем - с цел да реализираме в последна сметка огромната си цел? Визирам това да намалее броят на заболелите и умрелите от коронавирус инфекции (и пост-ковид синдроми) и техните затруднения, да възстановим плановия банкет в лечебните заведения, да върнем децата и студентите в образователните заведения, да отворим магазините и заведенията, да се върнат хората на работните си места... а току-виж сме възвърнали и доверието на Българина в класическата медицина, доколкото е допустимо това?

Отговор: Властниците да трансформират стила си, през който господстват. Например метода, по който Кацаров вкара последните ограничения с така наречен зелен документ.

Те бяха обречени на неуспех не тъй като не са подобаващи (не настоявам и че са подобаващи, само че това е друга тема), а поради метода, по който бяха въведени/наложени - от през днешния ден за на следващия ден, безогледно, жестоко, безпардонно, без никакъв детайл на съпричастност и схващане към компликациите и провокациите, пред които експресното въвеждане на тези ограничения изправи десетки хиляди деца и родители (на които се наложи в порядък на неотложност да реорганизират програмата си и да не вървят на работа, с цел да подкрепят децата си, преминаващи в електронна среда на обучение), непропорционално засягащи обособени групи от български жители, въвеждащи нови разграничителни линии (пак едни са ощетени повече от други), т.е. надълбоко несправедливи, нестимулирани, оставящи неотговорени прекалено много въпроси, респ. създаващи добра основа за тайни разработки.

Не бе изяснено да вземем за пример за какво естествено добитият имунитет не е равносилен и даже по-високо подложен от изкуствено добития след имунизация, а това опонира на здравната логичност и напълно разумно отваря вратата за тайни тези... и не тъй като хората за смахнати и/или елементарни, а тъй като решението е голословно и лишено от обикновена здравна логичност.

Така че благост и примирение е нужно, а не да се постанова президентът Радев да вика министрите си и да ги усмирява, тъй като отново са се разпищолили да господстват по един непочтителен към хората метод...!

Трудно е да се намерят и да бъдат привлечени във властта хора, които да мислят и носят следната настройка в себе си: " Всяка същинска дарба за помощ стартира със примирение пред този, комуто желая да оказа помощ и по тази причина би трябвало да осъзнавам, че желанието да оказвам помощ не е предпочитание да господствам, а предпочитание да послужвам ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР