Пшеницата достигна най-високото си ниво от пет месеца, след като

...
Пшеницата достигна най-високото си ниво от пет месеца, след като
Коментари Харесай

Пшеницата достигна най-високото си ниво от пет месеца, след като Русия атакува пристанище на река Дунав в Украйна

Пшеницата доближи най-високото си равнище от пет месеца, откакто Русия нападна пристанище на река Дунав в Украйна, засилвайки напъните да осакати жизненоважен маршрут за експорт на украинско зърно за постигане до международните пазари.

Атака с дрон в понеделник удари дунавското пристанище Рени, унищожавайки хангар за зърно. Това се случва към седмица откакто Москва приключи договорката, която разреши на Украйна да транспортира реколтата си през Черно море и след това нападна пристанищата на Одеса.

„ Тази офанзива по Дунава е с голямо значение “, сподели Майкъл Магдовиц, старши стоков анализатор в Rabobank Group. Вероятно пшеницата ще бъде най-засегната от всяко прекъсване на експортния потенциал, следвана от царевицата, сподели той.

Растителните масла към момента могат да се транспортират с камиони и влакове, само че е по-малко рентабилно зърнените култури да се изнасят по този метод, добави Магдовиц.

Фючърсите на пшеницата се покачиха с цели 2,6% в Чикаго във вторник до $7,7725 за бушел, най-високото равнище от 21 февруари. Фючърсите скочиха с лимита на борсата предходния ден. Царевицата за доставка през декември нарастна с цели 0,7%.

В понеделник фючърсите на пшеницата за доставка през септември се повишиха с 8,6% в Чикаго, по отношение на дневния предел на борсовите цени, до $7,5750 за бушел. Договорите за царевица за декември затвориха с 6% до $5,6825 за бушел, най-високото равнище от близо месец.

Последният маршрут на Украйна

Рени е едно от най-големите речни пристанища на Украйна за зърно и се намира на река Дунав на границата с Румъния. Местните търговци разширяваха потенциала си там в отговор на морската обсада на Русия.

Атаката беше последната от поредност от дейности на Русия за задушаване на украинския експорт, който в предишното има значим принос за световното предложение на храни. Провалът на договорката за зърно в Черно море предходната седмица – блокирайки морския кулоар на Украйна – и последвалите офанзиви на Русия против пристанищата на Одеса подтикнаха упованията, че Киев ще би трябвало да удвои различните направления, най-очевидният от които е Дунав.

Въпреки че не е ясно до каква степен офанзивите ще обиден износа от Рени, ударите усилват оперативните опасности. Седем души бяха ранени при офанзива на съветски дрон през нощта против пристанищна инфраструктура в региона на Одеса, сподели губернаторът Олех Кипер в Telegram. Петима от тях са приети в болница. Рени се намира в този район.

Говорител на A.P. Moller-Maersk A/S, която има някои активи в Рени, сподели, че дребен брой контейнери са претърпели незначителни вреди, само че че интервенциите са обновени.

Румъния сподели, че силоз за зърно, склад за гориво и кранове са били развалени от съветската офанзива с дрон против Рени, до момента в който противовъздушната защита е отбила офанзива против Измаил. Мерките за сигурност и наблюдаване са затегнати, с цел да се подсигурява гладкото протичане на търговията по река Дунав, сподели министърът на защитата Ангел Тилвар пред локална телевизия.

Обемът на реколтата, превозена по река Дунав, доближи 2,2 милиона тона през май, което е нарастване с съвсем 900 000 тона по отношение на края на предходната година. Тези колета изпревариха износа през черноморския кулоар през май заради инспекции, забавящи напускането на товарни кораби. Дунав също пресъхва в жегите, което понижава потенциала.

Русия също отприщи нов ракетен обстрел против Одеса през уикенда, най-големият в поредност от съвсем ежедневни удари по черноморския пристанищен град, откакто Москва се отдръпна от договорката за зърно.

„ Тези пристанища са най-голямата вяра за Украйна да изнася своите зърнени и маслодайни семена “, сподели анализаторът на Rabobank Карлос Мера. „ Вярваме, че Украйна може да изнася до 2,5 милиона тона зърнени и маслодайни семена на месец през тези пристанища. Това би било задоволително, с цел да изнесе по-голямата част от износния си остатък. Но сега не е ясно какъв брой вреди са нанесени и дали Русия ще прави чести офанзиви в бъдеще. "

Русия се пробва да „ затрудни “ Украйна да изнася зърно през Дунава, сподели украинският министър на земеделието Микола Солски пред Bloomberg Television в изявление предходната седмица./Bloomberg
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР