Провокативна арт инсталация от изхвърлени на нерегламентирани места отпадъци е

...
Провокативна арт инсталация от изхвърлени на нерегламентирани места отпадъци е
Коментари Харесай

Оформиха провокативна арт инсталация от изхвърлени отпадъци в центъра на Плевен

Провокативна арт апаратура от изхвърлени на нерегламентирани места боклуци е завършена в центъра на Плевен. Дивани, черчевета, бидон, фотьойли, автомобилни гуми, счупени мебели и монитори са измежду " експонатите ", ситуирани на площад " Възраждане ".

Нетрадиционната арт творба е украсена в допълнение с красноречиви картинки, които демонстрират " еволюцията " на индивида от маймуна към свиня. 

Кметът на община Плевен Георг Спартански уточни, че авторството за тази арт апаратура е негово. " Исках по този метод да направя една провокация, само че в положителния смисъл, към гражданското възприятие на плевенчани, тъй като ние с съображение сме град, който може да се гордее с доста неща, само че има и такива, които, в случай че ги замитаме под килима и не им даваме публичност, няма да вървим напред ", акцентира кметът. Той добави, че дълги години общинската администрация се бори с нарушителите на чистотата в града, само че е невероятно да бъдат сложени камери на всеки резервоар за боклук. 
 Българска телеграфна агенция
" Нека непретенциозно всеки да не мърси 365 дни в годината, с цел да не се постанова героичен, по български, да поставяме титанични старания и да отчитаме едни мимолетни резултати, а по-късно да се връщаме в естественото си положение на нечистотия и неподреденост ", сподели още кметът. 

Според него, в случай че няма социална непоносимост към прояви на съседи, които " безочливо измежду бял ден " изнасят боклуците си от изби, тавани, от поправки на жилища и не се подават сигнали против тях, няма по какъв начин обстановката с чистотата в града да бъде изменена. " Докато вършим такива грамади като тази, която демонстрираме през днешния ден, България " няма да е земен парадайс " и " Швейцария на Балканите ", добави Спартански.

Той заяви, че единствено за предходната година Община Плевен е платила от бюджета си над 570 000 лева за неутрализиране на нерегламентирани сметища. Само за тази година за пет месеца сумата е 275 000 лева Спартански акцентира, че в случай че не бъдат харчени тези пари за разчистване на противозаконни сметища, то може да бъдат вложени в поправки на улици или създаване на детски и спортни площадки. Кметът прикани жителите да подават сигнали за извършители, които изхвърлят безсистемно ненужните им движимости, с цел да бъдат налагани наказания, а причинителите да бъдат принуждавани сами да почистват. 

Иво Георгиев, шеф на компанията, която дава отговор за сметосъбирането, изясни, че на територията на Плевен са ситуирани огромни седемкубикови контейнери, които са безвъзмездни за жителите. Те са на избрани места, най-вече на бетонните площадки на старите контейнери и всеки може да се осведоми за тях на тел.064/80 28 90. В тези контейнери плевенчани могат да изхвърлят строителни боклуци до няколко чувала и едрогабаритни боклуци, които са в по-малки количества. " При огромен ремонт, жителите са задължени да си наемат резервоар, в който да изхвърлят събраните боклуци ", добави Георгиев. 

По думите на шефа на Регионалната ревизия по околна среда и водите Зорница Йоткова годишно постъпват десетки сигнали за нерегламентирани сметища, като има наложени актове и наказания. 

Необичайната творба от боклуци ще бъде оставена за няколко дни на централния плевенски площад. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР