Провинциалните избори в Германия бяха силен удар не само върху

...
Провинциалните избори в Германия бяха силен удар не само върху
Коментари Харесай

“Алтернативата” завладява Германия

Провинциалните избори в Германия бяха мощен удар освен върху ръководещия кабинет, само че и върху цялата немска политическа система. Защото демонстрираха дълбочината на рецесията, в която се намира тя.

Гласоподавателите в Бавария и Хесен - тези две провинции наброяват съвсем 20 милиона души, т.е. една четвърт от жителите на Германия - избираха локални парламенти. Прогнозите бяха, че партиите в ръководещата коалиция в Берлин ще се показват едва, само че резултатите се оказаха даже по-лоши, в сравнение с демонстрираха социологическите изследвания. Партията на канцлера Шолц, ГСДП, завоюва едвам 8% в Бавария - да, тази провинция в никакъв случай не е била на левицата, само че в никакъв случай не са потъвали до толкоз невисок резултат. Свободните демократи, техният сътрудник във федералната коалиция, въобще не влизат в баварския ландтаг: имат три %. И даже Зелените, единствената партия в ръководещата коалиция, която имаше мощна позиция в Бавария, утежни резултата си спрямо последните избори и не оправда упованията на анализаторите: имаше под 15%. Освен това им беше дадено решително второ място, само че те стигнаха едвам четвърто.

Зелените имат безусловно същия % в Хесен - там те изостават много от ГСДП. Но за последните подобен резултат (15%) не може да се счита за триумф: на последните избори те имаха 20%, а по-миналата година - 30%! Тоест в течение на десетилетие социалдемократите изгубиха половината си гласоподаватели. И кой ги лиши? Кой беше главният победител на тези избори?

Може би ХДС-ХСС, които бяха първи и в двете провинции? В Бавария ХСС взе 37%, а в Хесен ХДС получи 34 - и те ще останат на власт. Но факт е, че за баварската партия това е доста невисок резултат, повтаряйки неуспеха им на последните избори, а все пак те ръководят тази най-голяма немска провинция вечно. Сега, както и преди пет години, те ще би трябвало да създадат коалиция със " Свободни гласоподаватели ", чийто водач се пробваха да обвинят в неофашизъм, само че това не попречи на партията да завоюва 15%. ХДС-ХСС обаче не може да се счита за честен победител на тези избори - подобен стана “Алтернатива за Германия. ”

Преследвана от целия политически хайлайф и държавен уред, изолирана (невъзможно е да се вършат обединения с нея на каквото и да е ниво) и наричана екстремистка, партията събра 14% в Бавария, завършвайки трета, а в Хесен - над 18%, освен съществено усъвършенства резултата си, само че и заема второ място. Но нито Бавария, нито Хесен са електоралната база на “АзГ ”, за разлика от източната част на Германия, където рейтингът ѝ приближава 30 % и даже ги надвишава. Така на федерално равнище рейтингът им решително надвиши 20%. Тоест партията стана втората най-популярна в Германия. И занапред ще продължава да набира известност, макар всички опити да бъде спряна. Или по-скоро даже с помощта на тях и на методите, които се употребяват против нея. По време на предизборната акция в Бавария беше изработен опит за ликвидиране на съпредседателя на “АзГ ” Тино Хрупала: той беше инжектиран със спринцовка, съдържаща незнайно вещество, а различен партиен водач, Алис Вайдел, получава непрекъснати закани и е принудена да заобикаля обществени събития. Такива способи на заплашване няма да оказват помощ за натискането на “АзГ ” в ъгъла - и сигурно няма да изплашат гласоподавателите да се отдалечат от партията.

Защото в модерна Германия има възходящо схващане, че обичайните, систематични партии (дори тези, които се назовават “народни “, както вършат ГСДП и ХДС) не са или не могат да пазят националните ползи на личната си страна и личния си народ. Нито във вътрешната политика (и това се отнася освен за приемането на мигранти), нито във външната политика (и това се отнася освен за политиката по отношение на Русия). Но тези систематични партии са способни да клеветят и назовават „ проруски “ и „ екстремисти “ тези, които имат смелостта да защитят позицията си – и от ден на ден германци стартират да схващат това. За които “АзГ ” в тези условия към този момент не е просто „ опция “, а натурален избор.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР