Проверки заради скачащите цени на енергийната борса започват Комисията за

...
Проверки заради скачащите цени на енергийната борса започват Комисията за
Коментари Харесай

Започват проверки по 18 сигнала за нарушения на правилата за търговия с ток

Проверки поради скачащите цени на енергийната борса стартират Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), стана известно по време на съвещание на енергийната комисия на Народното събрание, отдадено на положението на свободния пазар на ток. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че поради флуктуациите в цените на платформата „ Ден напред “ е сезирала Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР да ревизират какво се случва.
18 сигнала са постъпили в КЕВР за подозрения за нарушавания, заяви ръководителят на регулатора Иван Иванов и посочи, че 17 били от преди седмица, а последният постъпил през днешния ден от ръководителя на енергийната борса. Иванов изясни, че информацията е конфиденциална и че особено звено на КЕВР ще я обобщава в отчет. Той означи, че такива следствия в старите страни-членки на Европейски Съюз, които ползват разпоредбите за REMIT (Регламент (ЕС) № 1227/2011 по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила ) още от гласуването на този правилник в 2011 година, не престават към 3-4 години.
Предстои КЕВР на закрито съвещание, без издание на каквито и да е сведения за него да вземе решение като то може да е в две направления – или да одобри отчета за сведение като счете, е няма задоволително доказателства или назад - да счете, че има ясна индикация и да стартира следствие, което продължава прекомерно дълго, добави Иванов. КЕВР като Комисия за защита на конкуренцията ще излезе със свое известие кое от двете решения е приела. До постигане на ясни заключения сдруженията, които са обект на нашия прелиминарен разбор и на вероятно последващо следствие няма да бъдат обществено известни. " Там има както огромни производители на електрическа сила в страната, по този начин и огромни български и задгранични търговци, в това число крупни индустриални предприятия. Това, че ние ще проведем сходно следствие не значи, че има обвиняване към надлежно сдружение, че е нарушило разпоредбите на REMIT за търговия на едро с електрическа сила ", означи още Иванов.
Комисията, заради липса на подобен опит ще е в диалози с Комисия за защита на конкуренцията и ръководаството на Българска самостоятелна енергийна борса, сподели още той.
Иванов съобщи, че сигналите се преглеждат доста деликатно и стават предмет на поверителни отчети и съобщи, че при започване на есента КЕВР може да показа сходен разбор, обвързван с нейните пълномощия във връзка с пазара на електрическа сила. " Това че някои са решили, че към момента няма задействана процедура по следствие, няма никакво значение. Във Франция стартира в 2014 година едно такова следствие против съответна компания и приключва през октомври 2018 година, уточни още Иванов.
Истински проблеми могат да се решат не с административни ограничения, а с ускорена либерализация на пазара, безапелационен е Иван Иванов: " Трябва с смяна в закона да се фиксира период, в който небитовите консуматори би трябвало да излезнат на свободния пазар и по-късно и битовите консуматори да излезнат на свободния пазар. В съвсем всички членки на Европейски Съюз това е направено. Това може да се случи и тук и ние ще го осъществим, в случай че е заложено в закона ".  Второто значимо изискване е районната съгласуваност, акцентира Иванов и разясни – " да се стигне до такава районна съгласуваност, че сред две прилежащи зони да вземем за пример Румъния и България, разликата в цената на силата на борсата да не бъде повече от 2 евро. Тогава няма да приказваме, че на 3 юли разликата в цената е била 38 евро по висока в България, по отношение на Румъния ".
" До момента нямаме нито един сигнал за нарушавания на търговията " Ден напред ". Всички сигнали са по двустранни контракти ", сподели още Иванов. " Ако има и успеем да потвърдим операция на борсата или друго нарушаване на Закона за енергетиката ние ще се произнесем по справедлив и неутрален метод ", увери той. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР