Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито

...
Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито
Коментари Харесай

Цацаров: Държавни болници се източват с неизгодни договори по системата „болница в болницата“

Проверки ще бъдат направени на всички лечебни заведения, без изключение, намерено и по избрани процедури и правила. Без да се вършат чадъри за този или оня. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на брифинг по отношение на идни инспекции, свързани с ефикасното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения. Според Ананиев инспекциите ще целят да открият дали се изразходват дейно и оправдано средствата, предопределени за лекуване на българските жители.

По думите му инспекцията ще обхване всички участници в здравно-осигурителната активност в страната, а задачата им е да открият тези отрицателни практики, които понижават ресурса за лекуването на българските жители. Във връзка със взаимното реализиране на инспекциите от страна на Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, министър Ананиев изясни: „ Всяка една от трите институции има своите пълномощия и пълномощия. Когато ги обединим, ние може да стигнем до по-добър резултат “

Главният прокурор Сотир Цацаров изясни, че досега са събрани избрани контракти от 195 лечебни заведения. „Пристъпихме към събиране на всички настоящи контракти от лечебните заведения в цялата страна, които дават опция на територията на държавните и общински лечебни заведения да съществуват частни медицински центрове. Документите от инспекцията дойдоха на 16 ноември в прокуратурата и МЗ“, изясни той.

Цацаров избори десетина лечебни заведения в няколко града, в всяка от които са подписани сред 20 и 50 такива контракта. „Някои от тези контракти са нужни и изцяло законни“, сподели Цацаров. „Проблемът са случаите, в които по силата на подобен контракт на територията на държавно лечебно заведение съществува частна болница, която прави идентични медицински действия. Изправени сме в обстановката, в която частните лечебни заведения генерират доходи по системата „болница в болницата“, изясни той и даде за образец случая с ВМА, където, по думите му, е имало „мега-болница в болницата“.

Събраните контракти от цялата страна са побрани в 40 класьора и сега се ревизират от управителни чиновници в Министерство на здравеопазването. Онези от тях, в които бъдат открити най-малки признаци на незаконност ще бъдат изпратени в прокуратурата за следствие. „Ние можем да проверяваме единствено занемареност и неизгодни контракти. Не можем да проверяваме длъжностни закононарушение, тъй като шефовете не тези лечебни заведения не са длъжностни лица“, посочи Сотир Цацаров.

Главният прокурор даде образец за неизгодни контракти от болничното заведение във Враца – МБАЛ „Хр. Ботев“, където лекарите излязоха на митинг поради неполучени заплати. Болницата е имала контракт с русенското частно сдружение „Медикор“. „За 5 години частната болница на територията на тази държавна болница е получила над 12 млн. лв., без да прави лечебна активност. Тя е била реализирана от работещите там лекари“, сподели основният прокурор.

Според него по силата на неизгодните контракти има заплаха държавни лечебни заведения да бъдат доведени до банкрут, защото по закон са търговски сдружения, и в тях да се настанят частни лечебни заведения. „Така някой ден ще забележим, че табелата на държавната болница е заменена с табелата на частната“, сподели той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР