Проверката на министър Владислав Горанов относно жилището, което ползва, ще

...
Проверката на министър Владислав Горанов относно жилището, което ползва, ще
Коментари Харесай

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Проверката за жилището на министър Горанов ще бъде изпълнена в срок

Проверката на министър Владислав Горанов по отношение на жилището, което употребява, ще бъде изпълнена от Комисията в период. Това сподели пред публицисти ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

„ По този случай КПКОНПИ би трябвало да събере всички съотносими документи. Ние просто изпълняваме всички инструкции на прокуратурата и ще ги осъществим в период. Но при нас тече и друга инспекция – за спор на ползи “, съобщи Георгиев.

Той разяснява и случая с Лозан Панов. „ Г-н Панов не се яви пред КПКОНПИ и излезе с обществена декларация, поради което се обезсмисля повторна покана за чуване. Но инспекцията продължава, тъй като снемането на показания от лицето е единствено едно от нещата, които би трябвало да се създадат. И в действителност концепцията, с която беше свикан, беше в негова изгода, с цел да изясни от кое място идва разминаването. Но се изискват и други документи “, съобщи Георгиев и уточни, че откакто КПКОНПИ завърши инспекцията, всички документи ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Той изясни, че няма краен период за осъществяване на тази инспекция. „ Но законът не ни дава опция да глобяваме лицата за отсъствие “, сподели още той.

„ В началото на август приехме правила за инспекции за честност при работа в КПКОНПИ, тъй като единствено честни хора би трябвало да правят инспекциите на Комисията. От началото на предишния месец започнаха тези инспекции и те се отнасят за всички, работещи в Комисията. До края на годината всички инспекции ще бъдат завършени и ще се опишат в отчет “, сподели още Георгиев и изясни, че неиздържането на тези инспекции е съображение членовете на Комисията да бъдат освободени.

„ Успешно изпълнихме и плана за антикорупционно обучение – през октомври се организира конференция на високо равнище, на която участваха представители на МОН, на неправителствени организации и други И поставихме началото на тематиката за антикорупционно обучение, която до момента отсъстваше от обществото “, съобщи Георгиев.

„ Днес получихме благодарствено писмо и от синдиците на Корпоративна комерсиална банка за дело против люксембургско сдружение, което е наказано да заплати на КТБ 125 млн. евро. Решението на Софийския градски съд не е дефинитивно, само че в случай че това се случи, тези пари ще влязат в страната, защото тя е главният заемодател на КТБ “, съобщи Георгиев и изясни, че КПКОНПИ е трета страна по делото.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР