Проверка на сграда, построена в частен имот на гробищата на

...
Проверка на сграда, построена в частен имот на гробищата на
Коментари Харесай

РДНСК проверява дали има незаконен крематориум в Пловдив

Проверка на постройка, издигната в частен парцел на гробищата на Рогошко шосе, разпореди РДНСК – Пловдив на основния проектант на общината Димитър Ахрянов и кмета на регион „ Северен “ Стоян Алексиев.

Нареждането е изпратено във връзка със сигнала, подаден от Асен Костов от съдружие „ Спаси Пловдив “. В него се показва, че от кметството е издадено позволение за краткотраен преместваем обект, а в реалност е издигнато хале.

От РДНСК припомнят, че според Закона за устройство на териториите преместваем обект няма характерностите на градеж.В член 56 алинея ал. 2 от Закон за устройство на територията и в общинската разпоредба са избрани изискванията и редът за разполагането им върху поземлени парцели. Разпоредбите на РДНСК са наложителни, акцентира шефът на Дирекцията.

Подозренията са, че притежателят на парцела има желание да разкрие крематориум, какъвто към този момент работи на Рогошко шосе.

„ Ще изпратим документите, само че да не се окаже като в приказката за лъжливото овчарче. Това е железна структура, каквито в Пловдив има стотици. Аз нямам право да позволявам крематориум, това е в пълномощията на община Пловдив. Разрешението за крематориум е обект от 3-та категория и се издава след утвърждението на Оценка на въздействието върху околната среда и съгласуването с Регионална инспекция за опазване на околната среда “, съобщи за „ Марица “ Стоян Алексиев.

Районният кмет изясни, че постройката е предопределена за Обреден дом, в който покойниците се приготвят за финален път. Има ледник, а обредна активност е позволена без да има Оценка за влияние върху околната среда и водите /ОВОС/. Няма нито пещ, нито пиедестал, твърди Алексиев.

„ Приказките за крематориум са неистини и клюки. Търсят под вола теле. Нека да пускат сигнали, само че те да са справедливи. За тази постройка ме питат към този момент 20 пъти, ще отговоря и на РДНСК и се чудя докога ще продължава тиражирането на клюки “, добави кметът на „ Северен “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР