Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик

...
Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска от МРРБ да заведе дело за собствеността на Руската църква

Проверка на прокуратурата е открила, че българската страна е притежател на храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец “. Това обаче би трябвало да се удостовери от съда.

Заради това на среща в Съдебната палата Борислав Сарафов изиска от районния министър, Министерство на регионалното развитие да заведе дело, с цел да се признае, че точно българската страна е притежател на „ Руската черква “ и земята в центъра на София

След инспекция на ВАП и СГП, които откриват, че има съображение страната да нападна по правосъден път собствеността върху “Св. Николай Мирликийски Чудотворец “, и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов сезира отрасловия министър на районното развиване Андрей Цеков. На среща в кабинета на основния прокурор, Сарафов обясни на Цеков откритото от прокурорската инспекция и настоя Министерство на регионалното развитие да заведе дело, на база на което страната да бъде приета като притежател на земята и на самия храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец “, прочут още като „ Руската черква “. Според Сарафов от публичен интерес е страната да нападна по правосъден път претенциите на съветската страна върху собствеността на храма.

“Получихме писмо от Прокуратурата, които са създали проучване на обстоятелствата и събитията свързани със собствеността на Руската черква, ние бяхме сезирани да проведем процедура по възобновяване на собствеността ”, съобщи районният министър Андрей Цеков, съобщи БГНЕС.

Цеков разяснява, че материалите по този проблем са 4 папки с документи. “Ще се срещнем с фактологията, в случай че има учредения ще предприемем нужните дейности ”, разясни Андрей Цеков.

Министърът на районното ръководство даде период от най-малко месец за ревизиране на документите по проблема с Руската черква “Св. Николай Мирликийски Чудотворец ”.

“Основното, на което сме наблегнали в предлагането до Министерство на регионалното развитие е, че е формиран един констативен нотариален акт. От приложенията към този констативен нотариален акт не намираме да е налице правоприемство сред бившето съветско царско дипломатическо агентство, т.е. съветската империя и сегашното посолство на Руска федерация, което е лицето на Руската страна ”, съобщи Виктор Малинов, прокурор от ВАП. Прокурорът е открил и че откакто храмът е потърпевш от бомбардировките след втората международна война, 2/3 от възобновяване на храма са доходи на българската страна и единствено 1/3 от Съюз на съветските социалистически републики. “Не сме намерили и документи, че от руска страна са изпълнени тези отговорности. Не сме намерили доказателства освен за градежа на църквата, само че и по тази причина че са изпълнени нормативните условия ”, добави прокурорът от ВАП. Малинов добави, че болшинството от документите идват от Държавни архиви.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР