Провеждаме политика на преструктуриране на държавния план-прием във висшите училища.

...
Провеждаме политика на преструктуриране на държавния план-прием във висшите училища.
Коментари Харесай

Министърът на образованието Красимир Вълчев: Провеждаме политика на преструктуриране на държавния план-прием във висшите училища

Провеждаме политика на преструктуриране на държавния план-прием във висшите учебни заведения. Това разгласи при откриването на новата образователна година във Великотърновския университет в понеделник министъра на образованието Красимир Вълчев.
 picture-617  picture-615  picture-619_640x480
„Частните учебни заведения декларират доста повече места, в сравнение с могат да изпълнят, с цел да се застраховат. През последните години откриваме по 8000-9000 бройки „кух“ банкет. Затова организираме политика на преструктуриране на приема.Неизпълненият банкет е в тези професионални посоки, в които в последните години усилваме бройките, само че търсенето е релативно по-ниско. И назад висшите учебни заведения още през юли регистрираха високо преизпълнение на приема в тези професионални посоки, в които понижаваме приема като „Администрация и управление“, „Психология“ и др.“, изясни Вълчев.

Той добави, че в медицинските професионални посоки, където този въпрос е най-болезнен.
„Системата на висшето обучение реагира като през последните 7 години нарастването на приема в медицински посоки – Медицина, Дентална медицина, Здравни грижи, Обществено здраве, Фармация е над 60 %. Предизвикателство пред здравния бранш е обаче да задържи тези експерти, изключително младите лекари. Ще продължим тази политика на нарастване на приема. Факт е обаче, че имаме друга логичност на търсенето на пазара на образованието. Искани се да накараме повече студенти да се образоват в така наречен факултети на професионални посоки, там където чакаме предстоящ дефицит на фрагменти на пазара на труда. Това са инженерните, педагогическите, природо-аграрните професионални направления“, посочи министър Вълчев.

Той изясни, че на дневен ред са и измененията в Закона за висшето обучение, които скоро ще бъдат препоръчани и които не престават да разискват в МОН. „Надявам се, че в границите на този месец ще ги представим на необятен обществен спор. Те имат за цел да се усъвършенства стратегическото ръководство на висшите учебни заведения, които да станат по-отворени за взаимоотношение, да се усъвършенства акредитацията и други детайли на системата“, разяснява още просветният министър.

Запитан за цените на учебниците, Красимир Вълчев съобщи, че скоро му следва среща с издателствата.
„Факт е, че някои учебници са по-скъпи, в сравнение с преди. Само по някои дисциплини обаче и единствено на някои издателства. Има евентуално и фактори, които изясняват това нарастваме като фактора труд да вземем за пример, който усилва себестойността. Това са нови учебници, а в предишни учениците можеха да купуват остарели учебници. Сега има напълно нови образователни стратегии съответно за 9 клас, където стои този въпрос. В момента вършим цялостно пазарно изследване и на всички цени. Колегите рапортуваха, че в някои книжарници няма надбавка над тази висока корична цена. След диалог с издателствата, се надяваме цените да бъдат коригирани“, добави министър Вълчев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР