Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна

...
Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна
Коментари Харесай

Сийка Милева: Разследвани лица атакуват прокуратурата, ползвайки политически аргументи за защита:

" Провежда се следствие против проведена незаконна група с световна интернационална незаконна активност, засегнала ползите на жителите на разнообразни страни. Извършените транзакции посредством криптобанката NEXO за 5-годишен интервал възлизат на 94 милиарда $. Групата е работила от 2018 година и е била основана с користна цел за данъчни закононарушения, пране на пари, компютърни измами, банкова активност без лиценз ". 

 

Това заключи пред БНР Сийка Милева, представител на основния прокурор. 

И добави, че по формираното досъдебно произвеждане България ще си спомага с интернационалните специалисти и ще би трябвало да се ангажира самостоятелен интернационален инспектор, който да изследва в елементи активността на криптобанката. 

 

" Колегите ни непрестанно натрупат опит в тази сфера. За да има резултати и ефикасни следствия, би трябвало да разполагаш с нужното съвременно съоръжение и модерно законодателство. Българската прокуратура има софтеурно и техническо съоръжение, с което проверяваме престъпността във виртуалното пространство, така наречен съвременни закононарушения. Що се касае до актуалното законодателство, това е една доста дълга тематика на диалог ". 

 

Тя акцентира, че с дейностите си прокуратурата не цели политически ефект и на досъдебното произвеждане не е обект кой какви дарения е правил:

" През последните години, когато прокуратурата стартира следствие, в което се визира нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинявания. Нека спрем да нападаме институциите! Това се трансформира в народен спорт – атакуването на институции и обособени персони ". 

 

В предаването " Неделя 150 " Сийка Милева уточни още, че от години разследвани лица нападат прокуратурата, ползвайки политически причини, с цел да се защитят:  

 

" За страдание това се употребява и от политическите сили. Това разрушава престижа на институциите, разрушава устоите на държавността. Това са последствията за българските жители, които се усещат несигурни и жертви на престъпността ". 

 

И напомни, че ръководството на прокуратурата ясно е изразило подготвеност за спор по правосъдната промяна: 

" Още с образуването на този парламент основният прокурор се обърна към депутатите с искане за разговор. Имаше писмо до всеки един депутат. Проведоха се срещи с парламентарни групи, само че не с всички. Реформата на правораздаването е приоритет, не сме срещу нея. Против сме опитите за налагане на политически диктат, грубото тъпчене на разделянето на управляващите, на нарушаването на Конституцията, на опитите за налагане на изключително законодателство, което да докара до унищожаване на независимостта на съда и на прокуратурата ". 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР