Проведе се първа работна среща между представители на България и

...
Проведе се първа работна среща между представители на България и
Коментари Харесай

Стартира формалният процес на преговори между България и Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ Белене“

Проведе се първа работна среща сред представители на България и Украйна, основана на Меморандума за съдействие в областта на енергетиката сред двете страни, подписан преди ден от енергийните министри Румен Радев и Херман Халушченко.

Срещата се състоя в Министерството на енергетиката и беше водена от двамата министри в наличието на специалисти и представители на енергийни компании от двете страни.

Двете делегации стартираха формалния развой на договаряния за продажба на оборудването за АЕЦ „ Белене “, в осъществяване на решението на Народното събрание на Република България. Преговорите ще продължат в разнообразни формати и с график на работа, съгласуван с времевите граници, заложени от решението на българския парламент.

В хода на диалозите двете страни се сплотиха към тезата, че това е исторически късмет, в който ползите на двете страни съответстват.

България разполага с отчасти доставено съоръжение, което не е задоволително за създаване на цяла нова мощ. Динамиката в енергийния бранш е такава, че България не може да си разреши да се ангажира с дълъг, безценен и изпълнен с неизясненост план. Трябва да върви бързо в синхрон с общия европейски енергиен пазар и да се влага в реализуеми нови различни мощности. Украйна има сериозен интерес към българското съоръжение, което й е нужно за отплата на изгубени енергийни мощности, включително в резултат на краткотрайната окупация на АЕЦ „ Запорожие “.

Българският министър на енергетиката Румен Радев и украинският му сътрудник Херман Халушченко бяха безапелационни, че квалифицираният Меморандум за съдействие цели доста по-широко развиване на енергийното съдействие, което да поддържа икономическото и инфраструктурно развиване на целия район.

Представителите на украинската страна обявиха, че се интересуват още от опциите за доставка през България на полутечен природен газ и неговото предпазване, както и от повишение на потенциала на електроенергийна съгласуваност и опциите за търговски обмени.

В същото време подчертаха, че различен фокус е усилване на съдействието в развиването на нови енергийни технологии, изключително във връзка с зеления водород и съхранението, както и развиването на ВЕИ мощности.

С тази първа работна среща в осъществяване на подписания Меморандум, България и Украйна направиха първа действителна стъпка към реализиране на огромния капацитет за съдействие в енергийния бранш сред двете страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР