Провали се първият опит за въстановяването на Камчийски пясъци в

...
Провали се първият опит за въстановяването на Камчийски пясъци в
Коментари Харесай

Провали се опитът Камчийски пясъци да станат отново защитена местност -

Провали се първият опит за въстановяването на " Камчийски пясъци " в листата на предпазените местности, откакто съвещание на комисия във Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите - Варна засече некомпетентност в кадастъра на парцелите в зоната. Именно Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да одобри решение за оповестяването на предпазената територия, нейните режими, граници и название.

Районът, който е ситуиран северно от устието на р. Камчия - на територията на варненската община Аврен – съставлява най-дългата дюнна и пясъчна, и незастроена линия в България.

Предложението „ Камчийски пясъци “ – дом и на редица застрашени растителни и скотски типове, и граничещ с редките за Европейския континент лонгозни гори (такива има непокътнати единствено на няколко места - по течението на р. Рона във Франция и край устията на реките ни, вливащи се в Черно море - Камчия, Батова, Велека и Ропотамо – бел.а), датира от края на май 2021 година

Зад него стоят сдружението " Зелени закони " и от Асоциацията на парковете в България, подплатени с данни за местообитанията от учени от институти на Българска академия на науките и Биологическия факултет на СУ.

Според присъствалия на съвещанието Стефан Аврамов, специалист към " Зелени закони " – които са заинтригувана страна, въпросът с " Камчийски пясъци “ е най-сложният и „ парещ “ проблем в българската природозащита.

Едноименната предпазена околност беше ликвидирана през 2006 година

Това стана с решение на Върховния административен съд (ВАС) по искане на частни компании, заинтересувани от така наречен " заменки " на земи и гори, осъществени през 2007/2008 година по времето на държавните управления " Сакскобурготски " и " Станишев ".

След изваждането на хилядите декари пясъчни дюни – над 4 хиляди дка, и гори в региона преди 15 години, част от тях бяха оповестени за пасища, оценени на 18 ст./кв.м. и сменени, а след това някои бяха оповестени и за урбанизирани територии.

Те са измежду парцелите, за които комисията в Регионална инспекция за опазване на околната среда е разкрила липса на опция за идентификация на притежателите, както и неактуалност в кадастралните карти, разяснява Аврамов.

Част от „ заменките “ в обсега на " Камчийски пясъци " са на терени, които се одобряват за изключителна държавна благосъстоятелност – пясъчната линия, което автоматизирано ги трансформира в противоконституционни. Затова от екосдружението ще търсят съдействието на регионалната администрация във Варна за оповестяването им за такива.

В годините след 2007-ма, Европейската комисия разгласи " заменките " в България за нерегламентирана държавна помощ и разпореди връщането на парцелите и повреждане на покупко-продажбите. Това обаче по този начин и не беше направено. Крайният резултат са редица наказателни процедури против България от Европейска комисия, поради нарушавания на няколко наставления и една спогодба.
На процедура, едвам 4 от общо 132 заменки, датиращи от времето на кабинетите " Сакскобургготски " и " Станишев ", сходни на проблема Камчийски пясъци бяха развалени, и то по самодейност на притежателите им, а не на страната.
Няма краен период да бъде планувано последващо заседения на комисията към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, която да се произнесе за ориста на най-големият дюнен комплекс в България. Може да отнеме седмици, а може да отнеме и години, споделя Аврамов.

Ситуацията се утежнява и поради намесването на публично-държавни, частни и публични ползи. В проблема са забъркани три министерства – Министерство на регионалното развитие, Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите, както и редица други институции, не всички от които български.
Една от тях да забави нещо, и всичко зависва, заключава Аврамов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР